Свет

Лула да Силва: САД стално размишљају о рату

Лула је задржао неутралност oко сукобa између Русије и Украјине
Лула да Силва: САД стално размишљају о ратуGetty © Andressa Anholete / Stringer

Председник Бразила Луиз Инасио Лула да Силва  поручио је да ће покушати да убеди председника САД Џоа Бајдена да се фокусира на инвестиције, а не на конфликт.

"Рећи ћемо Бајдену... да САД размишљају само о рату већ дуги низ година, а не о улагањима у Бразил", рекао је Лула у петак у Рио де Женеиру представљајући план потрошње на инфраструктуру, енергију и транспорт у наредне четири године, што је део његовог покушаја да се подстакне економски раст и запошљавање у највећој држави Латинске Америке.

"Потрошите мало новца улажући у нашу земљу јер ће то донети мир нашој земљи", истакао је, преноси РТ интернешнел.

Обраћајући се министрима, гувернерима и пословним руководиоцима, Лула је рекао да ће бразилски лидери морати да путују светом "да би продали ове пројекте".

Он има за циљ да тражи инострано финансирање и стране инвестиције – циљајући на САД, Кину, Уједињене Арапске Емирате и земље у Европи – како би помогао у финансирању свог такозваног Програма убрзања раста, познат под португалским акронимом (PAC).

Лула очекује да ће се састати са америчким председником на маргинама Генералне скупштине Уједињених нација у Њујорку.

Лула је задржао неутралност oко сукоба између Русије и Украјине, више пута позивајући на мировне преговоре како би се окончале борбе.

"Свет почиње да се умара од украјинске кризе", рекао је он прошлог месеца после састанка лидера ЕУ и Латинске Америке у Бриселу.

Бајден је предводио међународну кампању за слање оружја вредно милијарде долара у Кијев и увођење санкција како би казнио Русију због сукоба у Украјини.

Руски званичници тврде да западна војна помоћ само продужава крвопролиће и повећава ризик од покретања ширег сукоба.

image