Свет

Украјински камиони створили застој у Молдавији: Готово 80 одсто натоварено житом

Створиле су се гужве на пункту на југу Молдавије, камиони стоје на пунктовима три, четири дана, а ти застоји ће утицати и на коначну цену жита, кажу стручњаци
Украјински камиони створили застој у Молдавији: Готово 80 одсто натоварено житомGetty © Carl Court

Готово 80 одсто камиона који пролазе кроз територију Молдавије превози украјинско жито, рекао је уживо у програму радија "Молдавија-1" експерт за међународну трговину Јури Рижа.

Раније су Владимир Зеленски и председница Молдавије Маја Санду постигли договор о стварању специјалних транспортних коридора за транзит украјинске робе преко територије Молдавије, у те сврхе је обновљена железничка линија Бесарабка-Березино, што је омогућило проширење протока робе из лука на Дунаву.

"Дневно кроз територију државе прође око 1.000 камиона, око 80 одсто је натоварено украјинским житом, у Европу се шаљу јужним делом молдавско-румунске границе, завршавају у лукама на Дунаву, укључујући и луку Констанца. У основи, то су транспортери жита", рекао је Рижа.

Експерт је нагласио да сада постоје гужве на пункту на југу Молдавије, камиони стоје на пунктовима у просеку три, четири дана. Он је додао да ће ови застоји утицати и на коначну цену жита.

Према речима стручњака, упркос чињеници да речна лука Ђурђулешти на југу Молдавије има капацитет да прими украјинско жито, одговарајући терет се испоручује у Румунију преко царине Ђурђулешти-Галати дуж аутопута.

image