Свет

"Зовите га лудим, али…": Неочекивани победник гласања у Аргентини

Економиста који је последњих година привукао пажњу својим бомабастичним изјавама у којима је, на пример, обећавао да ће спалити Централну банку
"Зовите га лудим, али…": Неочекивани победник гласања у Аргентиниwww.globallookpress.com © IMAGO/Esteban Osorio

Аргентински члан Конгреса Хавијер Милеи неочекивано је победио на прелиминарним изборима у земљи која је годинама погођена тешком инфлацијом, извештава "Блумберг".

Са 96 одсто пребројаних гласачких листића, конгресмен Милеи, који се често пореди са Доналдом Трампом, добио је највише гласова - 30,1 одсто. Он се нашао испред коалиције коју предводи Патриша Булрих, која је, заједно са пораженом коалицијом Хорација Родригеза Ларете, освојила 28,3 одсто гласова. На зачељу се нашао владајући перонистички блок министра економије Серђа Масе, са 27,2 одсто.

То је последица година велике инфлације и економских тешкоћа. Инвеститори су забринути да ће Милеијеве идеје, укључујући и увођење америчког долара у аргентинску привреду, изазвати финансијски хаос.

"После 20 година економске кризе, расположење против естаблишмента није изненађујуће", изјавио је Данијел Кернер, директор за Латинску Америку у "Еуразија груп". "Али ово је најгори могући резултат за тржишта."

Милеи, који је пре гласања добио подршку бившег бразилског председника Жаира Болсонара, може да доведе до потреса и у регионалној политици. Победа овог кандидата је у супротности са тријумфом левичарских лидера који тренутно владају Бразилом, Мексиком, Колумбијом и Чилеом.

"Политичари нису решење, они су део проблема", рекао је Милеи у ватреном говору након што су објављени прелиминарни резултати гласања.

Булрихова, кандидаткиња која представља "тржишну коалицију" познату као "Јунтос пор ел камбио"  (Заједно за промене), рекла је да је Милеи у току кампање заговарао "добре идеје".

"Спалићу Централну банку и увести долар"

Прелиминарни избори, који омогућавају Аргентинцима да изаберу кандидате за опште изборе 22. октобра, имају улогу поузданог барометра јавног мњења.

Међутим, ко год да освоји власт у Аргентини, мораће да хитно смањи државну потрошњу и заустави хиперинфлацију.

Изазови у овој земљи су огромни. Потрошачке цене расту темпом од 115 одсто годишње, јер Централна банка штампа пезосе за финансирање социјалних програма, који су до сада обезбеђивале егзистенцију милиона Аргентинаца.

Подршка Међународног монетарног фонда биће кључна за опоравак Аргентине, тврди "Блумберг", која је од ММФ-а 2018. године добила помоћ од 44 милијарде долара.

Министар економије Маса успео је да добије још 10,8 милијарди. Ипак, инвеститори сматрају да је девалвација пезоса, не мања од 20 одсто, неизбежна.

Аргентина ће морати да сачека још три месеца до избора будућег председника. За победу у октобру потребно је да кандидат добије 45 одсто важећих гласова. Ако то ниједном од кандидата не пође за руком, други круг гласања биће одржан 19. новембра.

Милеијеви рецепти опоравка аргентинске економије често звуче бомбастично. Он је предложио да се национална валута замени доларом, додајући да ће "спалити" Централну банку због лошег управљања економијом. Ипак, Милеи би се могао суочити са недостатком подршке у Конгресу, тврде политички аналитичари.

Овај економиста који је постао политичар, последњих година је привукао пажњу својим изјавама у телевизијским програмима и на друштвеним мрежама. Неки од његових контроверзних ставова укључују став против абортуса и продаје људских органа.

"Милеи је упутио неколико снажних порука које су широко одјекнуле код младих из више средње класе", изјавила је Маријела Форнони, директорка фирме за испитивање јавног мњења. "То се пренело и на ниже класе, где је постао нека врста рок звезде."

Његова изборна стратегија је једноставна: "Ако дођемо до другог круга, победићемо", рекао је он у марту, у интервјуу за "Блумберг".

 

image