Економија

Аргентина окреће леђа долару: Трговина Бразилије и Буенос Ајреса у националним валутама

Предложили смо стварање механизма за плаћање у реалним вредностима за трговинску размену, рекао је аргентински министар спољних послова Сантјаго Кафиерo
Аргентина окреће леђа долару: Трговина Бразилије и Буенос Ајреса у националним валутамаGetty © Photo by Getty Images/Getty Images

Владе наших земаља у Бразилу преговарају о трговинским споразумима, који ће нам омогућити да растеретимо своје нарушене привреде: недостатак долара је главни проблем, јер је то валута у којој морамо да плаћамо велике дугове финансијским организацијама, изјавио је председник Аргентине Алберто Фернандез током посете Бразилији.

"Напредовали смо у разговорима како би трансакције између двеју земаља могле да се обављају у националним валутама, да не морају зависити од долара", казао је Фернандез након састанка са својим бразилским колегом Лулом да Силвом.

Како се наводи, упркос паду домаће потрошње и потешкоћама које Аргентина има с инфлацијом, индустрија показује висок ниво активности и производње, много већи од оних које је оставила влада Маурисија Макрија 2019. 

Према речима аргентинског министра спољних послова Сантјага Кафиера, на билатералном састанку, Аргентина је предложила стварање "механизма за плаћање у реалним вредностима" за трговинску размену и напоменула да је договорено да се "настави заједнички рад на томе" између министарстава привреде обеју земаља.

Преговори би требало да се наставе следеће недеље с идејом да се успостави модел који омогућава бразилским извозницима да продају своје производе Аргентини уз гаранције плаћања у случају девизног ограничења у Централној банци.

Улога БРИКС-а

Шеф Кабинета министара Агустин Роси рекао је да бразилски председник предложио укључивање БРИКС банке, као и да је представљен предлог гаранције, преноси "Телам".

Он је навео да Нова развојна банка (НДБ) са седиштем у Шангају, у Кини, коју је основала група БРИКС (Бразил, Русија, Индија, Кина и Јужна Африка), на чијем челу је бивша бразилска председница Дилма Русеф, намерава да заузме место Светске банке.

Прошлог месеца, аргентински амбасадор у Кини, Сабино Ваца Нарваја, састао се са шефицом НДБ како би убрзао улазак своје земље у ту организацију.

Споразум са Кином

Подсетимо, прошлог месеца  Буенос Ајрес је најавио споразум са Кином који ће јој омогућити да се трговина одвија у јуанима. 

"Аргентина ће плаћати увоз из Кине у јуанима уместо у доларима", најавио је министар економије Аргентине Серхио Маса.

"Заједно са амбасадором Кине Зоу Ксиаолијем и кинеским предузетницима почињемо размену са Народном Републиком Кином, што ће нам омогућити да плаћамо увоз из ове земље у јуанима, којима ћемо заменити 1,04 милијарде долара у априлу и 790 милиона долара од маја", написао је он на Твитеру.

Извоз Аргентине је смањен за 15 милијарди долара због "најгоре суше у историји државе", приметио је Маса. 

"То је пред нас поставило изазован задатак да задржимо резерве за одржавање нивоа увоза материјала и робе", објаснио је он и додао да ће прелазак на јуан у трговини са Кином обезбедити "више слободе" за Аргентину и "ојачати њене залихе".

Прошлог новембра председник јужноамеричке земље Алберто Фернандез рекао је да се Кина сложила да прошири размену са Аргентином на пет милијарди долара.

image