Свет

Пољска брани свог сељака: Национални интереси су приоритет, наставићемо блокаду украјинског жита

Национални интереси Варшаве су приоритет, још једном данас поручују из Пољске
Пољска брани свог сељака: Национални интереси су приоритет, наставићемо блокаду украјинског житаwww.globallookpress.com © Jakob Ratz

Председник Пољске Анџеј Дуда изјавио је данас да његова земља неће укинути блокаду на увоз украјинског жита, чак ни после 15. септембра када истиче та забрана.

Дуда је поручио Украјини да Кијев треба да има разумевања за Варшаву која мора да следи пре свега своје националне интересе јер има одговорност пред пољском јавношћу, те да стога Варшава не планира да одблокира превоз украјинских житарица преко њене територије.

"Јасно је да ми настављамо да подржавамо Украјину у њеним напорима да се заштити од руске агресије. Али је друга ствар и то је наша најбитнија обавеза да бранимо интересе републике. А то значи да штитимо унутрашње тржиште и тржиште Европске уније, које почиње од нас", појаснио је он. 

Од украјинских колега тражимо "разумевање", тако да је "понекад потребно говорити: ми разумемо да сте у рату, али ви морате да памтите да и ми имамо своје обавезе пред пољским друштвом". 

Премијер Пољске Матеуш Моравецки претходно је такође подвукао да држава неће отворити своје тржиште за украјинске житарице ни после престанка Споразума о житу. 

Интереси пољског сељака су нам битнији, рекао је он прошлог месеца, и истакао да Пољска неће допустити да се пољопривредно тржиште дестабилизује ни у најмањој мери. 

Подсетимо, Пољска је била прва европска земља која је увела забрану увоза украјинских житарица, а ове мере тичу се и увоза украјинских јаја, меса, млека и других млечних производа. Власти су поручиле да је креиран посебан низ правила који ће осигурати да ни једна тона украјинских производа случајно не остане на територији Пољске. Сваки транспорт украјинског жита биће праћен путем ГПС-а, рекао је раније министар пољопривреде Пољске Роберт Телус. 

Подсетимо, у јуну ове године ЕУ је издала саопштење у којем се наводи да је увоз украјинских житарица забрањен када је реч о Пољској, Мађарској, Румунији, Словачкој и Бугарској. Одлука ће важити до 15. септембра. 

image