Економија

Продужено ограничење увоза украјинских житарица до 15. септембра

Ограничењe je требало да истекнe у понедељак, али је пет земаља ЕУ тражило продужење, жалећи се да јефтиније украјинско жито чини домаћу производњу неисплативом
Продужено ограничење увоза украјинских житарица до 15. септембраwww.globallookpress.com © Mohammed Dahman

Аранжман којим пет земаља суседа Украјине могу да ограничавају увоз украјинских житарица продужава се до 15. септембра, саопштено је из Европске комисије.

ЕУ је 2. маја дозволила Бугарској, Мађарској, Пољској, Румунији и Словачкој да на домаћим тржиштима забране продају украјинске пшенице, кукуруза, уљане репице и сунцокрета, уз дозвољавање транзита кроз њих за извоз у друге земље, укључујући и друге земље ЕУ, преноси Ројтерс.

Ограничења, осмишљена да олакшају вишак снабдевања, требало је да истекну у понедељак, али је тих пет земаља тражило продужење, жалећи се да јефтиније украјинско жито чини домаћу производњу неисплативом, док је, с друге стране, Украјина захтевала да ограничења буду укинута.

ЕУ је либерализовала сав увоз из Украјине у првих 12 месеци од јуна 2022. како би помогла напорима Кијева у руско-украјинском сукобу, што је прошлог месеца продужено на још годину дана, али је то за последицу имало да је у Бугарској, Мађарској, Пољској, Румунији и Словачкој дошло до огромног пораста увоза из Украјине, што је оборило цене домаћих произвођача.

Украјински председник Владимир Зеленски позвао је прошле седмице, у разговорима са председницом Европске комисије Урсулом фон дер Лајен, на безусловно укидање свих ограничења извоза украјинских пољопривредних производа.

image