Свет

Још једно политичко убиство у Еквадору: Трећи у месец дана

Педро Брионес из странке Грађанска револуција убијен је мање од недељу дана након убиства председничког кандидата Фернанда Виљависенсија
Још једно политичко убиство у Еквадору: Трећи у месец дана© Tanjug/AP Photo/Dolores Ochoa, File

Још један политички лидер убијен је у Еквадору, трећи у последњих месец дана.

Убиство Педра Брионеса, организатора Грађанске револуције, странке бившег председника Рафаела Корее, потврдила је Луиса Гонзалес, кандидаткиња на ванредним председничким изборима у недељу и чланица исте странке.

"Еквадор доживљава своју најкрвавију еру", навела је она на Иксу (некадашњи Твитер).

Убиство Брионеса, који је био политички лидер у руралном подручју Сан Матео де Есмералдас, догодило се мање од недељу дана након убиства председничког кандидата Фернанда Виљависенсија, отвореног критичара организованог криминала и корупције.

Агустин Интријаго, градоначелник Манте, трећег по величини града у Еквадору, убијен је 26. јула, неколико недеља пошто је добио нови мандат.

Хиљаде људи је убијено у Еквадору током протекле три године, пише "Гардијан" и наводи да се земља претворила у главно средиште трговине дрогом.

Власти нису откриле мотив убиства Виљависенсија. У петак је еквадорски судија одредио превентивни притвор шесторици Колумбијаца за које су власти навеле да су осумњичени за убиство. ФБИ помаже у истрази. Детаљи убиства Брионеса такође нису познати.

Према подацима полиције, у првих шест месеци ове године у Еквадору је убијено 3.568 убистава, много више од 2.042 пријављених у истом периоду 2022. Та година је завршена са рекордних 4.600 насилних смрти.

image