Свет

Кијев признао: Руски дронови "лансет“ и "орлан" велика претња по Оружане снаге Украјине

Ово је претња коју немамо право да игноришемо, узео сам је у обзир, рекао је Андриј Јермак, шеф кабинета Владимира Зеленског
Кијев признао: Руски дронови "лансет“ и "орлан" велика претња по Оружане снаге Украјинеwww.globallookpress.com © Photoagency Interpress

Руски дронови "лансет" и "орлан" постали су претња по Оружане снаге Украјине, оценио је на свом Телеграм каналу Андриј Јермак, шеф кабинета Владимира Зеленског.

"Чуо сам од украјинске војске за проблеме које им праве руске беспилотне летелице, посебно ударни "лансет" и извиђачки "орлан". Ово је претња коју немамо право да игноришемо. Узео сам је у обзир", написао је он након разговора са борцима украјинских Оружаних снага, пренела је РИА.

Председник Украјине Владимир Зеленски посетио је у уторак део Запорошке области под контролом Кијева, где се састао са бригадама Оружаних снага Украјине. Јединице су га известиле о потреби за даљинским ратовањем, системима противваздушне одбране и беспилотним летелицама.

Прошле недеље председник Руске Федерације Владимир Путин је на састанку са шефом руске државне корпорације за помоћ производњи и извозу високотехнолошких индустријских производа (Ростех) Сергејем Чемезовим, дао инструкције да се повећа производња дронова, укључујући и дронове "лансет". 

Према његовим речима, у специјалној војној операцији показали су високу ефикасност.

"Лансет", иначе, има домет од неколико десетина километара. Дронови носе бојеве главе  различитих типова тешке три или пет килограма, у зависности од врсте мете. 

Руска војска активно користи беспилотне летелице "орлан-30" и "орлан-10" у зони специјалне војне операције. 

Шеф Министарства одбране Сергеј Шојгу је приметио да је снабдевање Оружаним снагама овим врстама дронова повећано је 53 пута.

image