Свет

Истраживање: Већина Немаца нема поверења у своју државу

Да су изазови са којима се њихова земља суочава превелики за садашње савезно руководство верује чак 69 одсто испитаника
Истраживање: Већина Немаца нема поверења у своју државуGetty © Andreas Rentz/Getty Images

Поверење Немаца у своју државу пало на рекордно низак ниво и већина становништва мисли да њихови званичници једноставно нису способни да раде свој посао, показује ново истраживање.

Да су изазови са којима се држава суочава превелики за немачко руководство сада верује 69 одсто људи, показује анкета Института Форса за друштвена истраживања и статистичку анализу.

Са друге стране, свега 27 одсто Немаца верује у способност државних функционера, што је број за два одсто мањи него претходне године.

Поређења ради, 2020. године, за време првог таласа пандемије, неповерење у способност државе да испуњава своје обавезе имало је 40 одсто грађана.

"Поверење грађана у способност њихове државе да делује је пало на нови минимум. То је алармантно", рекао је Улрих Силбербах, председник Немачког удружења државних службеника (ДББ), највећег синдиката запослених у јавном сектору у тој земљи, које сваке године наручује слична истраживања.

Силбербах је такође указао на оно што је назвао "све већом поделом" у немачком друштву.

"Раздори између Истока и Запада, сиромашних и богатих… постају све дубљи и ниво друштвеног стреса расте", упозорио је он.

Шеф ДББ-а окривио је за овакву ситуацију неадекватно вођство канцелара Олафа Шолца.

"Оно што грађани... желе прилично је једноставно: држава треба да испуни своје задатке и да буде ту за њих", рекао је он и додао да Берлин треба да престане да "константно доноси нове, све компликованије законе" и уместо тога се устреми на смањење бирократије и пружање више услуга у јавном сектору.

Друга анкета, коју је почетком августа наручила немачка јавна телевизија АРД, показује да је одобравање рада немачке владе у јавности пало на свега 21 одсто, у односу на 60 одсто у 2020. години.

Истраживање Института Форса је средином јула показало да је тада 77 одсто Немаца било делимично или потпуно незадовољно радом савезне владе.

Студија је показала да је 52 одсто гласача СПД-а, политичке партије канцелара Шолца, незадовољно. Међу присталицама Зелених и Слободне демократске партије, које чине остатак владајуће коалиције, незадовољно је 55 одсто, односно 71 одсто.

image