Свет

Рејтинг Шолцове владе пробио дно: Немци незадовољни по свим питањима

Мање од 40 одсто испитаника, што је рекордно низак ниво, подржало би једну од три владајуће странке на изборима, показала је анкета коју је објавио немачки лист "Билд"
Рејтинг Шолцове владе пробио дно: Немци незадовољни по свим питањима© Tanjug/AP Photo/Markus Schreiber, Pool

Подршка коалиционој влади немачког канцелара Олафа Шолца пала је на најнижи ниво од доласка на власт крајем 2021. године.

Незадовољство јавности Шолцовим Социјалдемократама, Зеленима и Слободним демократама достигло је највиши ниво досад - око 70 одсто, показала је анкета агенције за истраживање јавног мњења ИНСА коју је објавио немачки лист "Билд", а пренео је "Блумберг".

Мање од 40 одсто испитаника, што је рекордно низак ниво, подржало би једну од три странке на изборима ако би они били одржани сада, при чему би бирачи радије подржали антимигрантску, десничарску Алтернативу за Немачку (АфД) него Шолцов СПД.

Незадовољство јавности због инфлације, рекордне имиграције и скупих мера заштите животне средине месецима је оптерећивало Шолцову коалицију.

Међусобна трвења и упирања прстом зауставили су способност коалиције да напредује у испуњавању амбициозног плана декарбонизације економије, посебно због све већих трошкова енергената и растуће подршке АфД-у против естаблишмента.

Шолц се труди да остане позитиван, пише агенција, не само суочен са мучним политичким незадовољством, већ и када се Немачка бори са убрзаним старењем становништва и недостатком квалификоване радне снаге, посебно у области технологије, здравствене заштите и неге деце.

Забринутост због акутног мањка радника у кључним секторима и огроман прилив миграната који се убрзао након руског напада на Украјину поново је покренуо друштвене дебате о интеграцији и политици заштите границе.

image