Свет

"Вашингтон пост" о мрачној реалности украјинске контраофанзиве: Мине су свуда, војници осакаћени

Велики број украјинских војника током контраофанзиве добија тешке телесне повреде и страда јер наилази на мине, пише амерички лист
"Вашингтон пост" о мрачној реалности украјинске контраофанзиве: Мине су свуда, војници осакаћениGetty © Photo by Chris McGrath/Getty Images

Мрачна реалност украјинске контраофанзиве за војне лекаре је тешка ситуација јер свакодневно морају да ампутирају "уд за удом" помажући украјинским војницима да се опораве од рана задобијених на минским пољима на Запорошком фронту, пише "Вашингтон пост".

Велики број украјинских војника током контраофанзиве добија тешке телесне повреде и страда јер наилази на мине, пише амерички лист који је разговарао са украјинским војник лекаром Дмитријем Миалковским.

Тешко минирана руска одбрана успорила је украјински напад, украјински војници плаћају скупу цену, какву поједини медицински раници нису видели ни у једном рату до сада.

"Мине су свуда. Наша болница сваког дана прими најмање два војника страдала од мина. Недавно је у једном дану оперисано 11 таквих бораца, некима од њих је одрађена ампутација", рекао је Миалковски.

"Збрка тетива, костију и мишића. Ништа није на свом месту", описао је ситуацију са којом се сусреће због рањавања војника од експлозије мина ортопедски хирург који је из иностранства дошао на украјински фронт.

"Анатомија је потпуно уништена, унакажена. Тело не може да се опорави и регенерише", казао је говорећи о ранама војника.

Западни медији често пишу да су минска поља која је поставила руска војска ефикасна. У том контексту, амерички државни секретар Ентони Блинкен је казао да ће офанзива Оружаних снага Украјине трајати "још много месеци", а Вашингтон је почео да снабдева Оружане снаге касетном муницијом.

Према информацијама руског Министарства одбране, украјинске трупе су од почетка контраофанзиве изгубиле преко 43.000 људи и преко 4.900 комада оружја.

Међу уништеном украјинском опремом је 26 авиона, девет хеликоптера, 1.831 оклопно возило, укључујући 25 немачких тенкова "леопард", седам француских тенкова на точковима АМКС и 21 америчко борбено возило пешадије "бредли".

image