Свет

Бивши саветник Зеленског: "Наша главна грешка је што смо дехуманизовали Русе"

Украјински напори да се просечни Рус представи као орк из "Господара прстенова" послужили су као одличан мотиватор за руске војнике у борбама, истакао је Алексеј Арестович
Бивши саветник Зеленског: "Наша главна грешка је што смо дехуманизовали Русе"www.globallookpress.com © Yevhen Lubimov/Keystone Press Agency

Свеопшти украјински напори "дехуманизације" Руса показали су се као главна грешка Кијева у текућем сукобу, оценио је бивши саветник председника Владимира Зеленског, Алексеј Арестович.

Он је у разговору са новинарком Јулијом Латинином истакао да је то имало супротан ефекат, односно да је то додатно мотивисало руске војнике у борбама.

"Главна грешка коју смо учинили је то што смо дозволили себи да дехуманизујемо Русе", рекао је Арестович, напоменувши да су се "колективни Украјинци" после неког времена тој пракси препуштали "са задовољством", те да су дозволили да се све то "излије на интернет."

Како истиче, такво понашање је просечним мобилисаним Русима, не професионалним војницима, дало "одличну мотивацију за борбу."

Бивши помоћник украјинског председника није прецизирао када су "колективни Украјинци" престали да се понашају "као европска нација" и почели да "демонизују" Русе, при чему почели да гледају на просечне становнике из суседне државе као на "орке", мислећи на створења из епско-фантастичног серијала "Господар прстенова".

Украјинска пропаганда је још од раних дана сукоба активно настојала да руске трупе прикаже као примитивне дивљаке, тврдећи да се они често упуштају у пљачку, мучење и силовање Украјинаца.

Такве оптужбе на рачун Руса поновили су и највиши украјински званичници, међу њима и тадашња шефица за људска права Људмила Денисова, која је на крају смењена након што се већина тврдњи о силовању испоставила као лажна.

У скорашњој изјави украјинског шефа Савета за националну безбедност Алексеја Данилова о наводном недостатку "хуманости" руских трупа се препознају и идеје сличне стереотипу "азијских хорди" који је и данас популаран међу европским неонацистима.

"Немам проблем са Азијатима, али Руси су Азијати. Имају сасвим другу културу. Кључна разлика која нас одваја од њих је хуманост", рекао је Данилов уживо на Украјинској телевизији.

Сличну је изјаву донео и трансродни портпарол украјинске војске, американац Сара Ештон-Сирило, који је изјавио да су Украјинци и западни плаћеници "људи", а руски војници "дефинитивно то нису."

Москва је годинама упозоравала на необуздано распламсавање русофобије у Украјини, тврдећи да Кијев то подстиче политиком на државном нивоу.

Украјина је усвојила законе који строго ограничавају употребу руског језика у образовању, медијима и свакодневном животу, а ситуација се додатно погоршала након што је сукоб између два народа ескалирао у војну акцију у фебруару 2022. године.

image