Свет

Репортажа РТ Интернешенел: ФСБ открио како су Финци шпијунирали Русију

Позивајући се на податке ФСБ-а, нова репортажа РТ интернешенел указује на дугу историју финских шпијунских активности уперених против Русије
Репортажа РТ Интернешенел: ФСБ открио како су Финци шпијунирали Русијуwww.globallookpress.com © IMAGO/Antti Hämäläinen

Иако се Финска тек скоро формално одрекла неутралности и придружила НАТО-у, Хелсинки се већ дуже време упушта у непријатељске обавештајне радње против Русије, указују информације руске Федералне службе безбедности (ФСБ).

Вишедеценијски добросуседски односи Русије и Финске нарушени су након почетка руске Специјалне војне операције у Украјини, када Хелсинки једнострано одлучује да прекине сваки вид сарадње са Москвом, укључујући и трговинску размену која је до тог тренутка вредела милијарде долара.

Односи двеју земаља додатно су се заоштрили овог лета, када је Финска протерала девет руских дипломата уз оптужбе за шпијунажу, док је Москва узвратила истом мером. Фински председник Саули Нинисто је том приликом назвао руски одговор непримереним, најавивши уједно затварање руског конзулата у граду Турку, да би Русија учинила исто у Санкт Петербургу.

За разлику од Хелсинкија, међутим, Москва је поручила да поседује доказе о томе како је финска обавештајна служба (СУПО) покушавала да регрутује руске грађане као потенцијалне шпијуне, а о доказима руских обавештајаца детаљно говори и нова видео репортажа РТ Интернешенел.

Руске амбасаде у Хелсинкију окружене шпијунским станицама

Према подацима ФСБ, финске власти успоставиле бројне станице за шпијунирање у близини руских дипломатских објеката у Хелсинкију. Како се наводи, СУПО активно прислушкује сва места која већина руских дипломата посећује, како у пословном, тако и у приватном животу, а у репортажи се наводе и имена два фризерска салона у којима раднице сакупљају информације о руским дипломатама и предају их финској обавештајној служби.

Руски обавештајци су идентификовали тројицу бивших и актуелних запослених у СУПО-у који су задужени за регрутовање руских држављана - Тима Валтонена, Пертија Хакслуотоа и Јуханија Хакалу.

Тимо Валтонен је, додаје се, посетио Русију 26 пута од 1996. године, од чега су само четири биле дипломатске посете.

Његова мисија је, истиче се у репортажи, да скупља информације о наводним руским активностима усмереним против Финске и да прикупља податке о руским безбедносним званичницима.

Шпијунска мрежа финских обавештајаца и њихових руских сарадника

Међу руским држављанима које су фински обавештајци наводно регрутовали наводи се и Олег "Оли" Гергало, директор туристичке агенције у Хелсинкију која нуди бесплатне услуге руским дипломатама, а који је претходно две године служио као директор руске државне компаније која се бави некретнинама у Финској.

Гергало је 2014. године био испитиван у руској амбасади у Хелсинкију у вези са нелегалном експропријацијом некретнине у финској престоници, од када није путовао у Русију - али наводно јесте делио велику количину информација о руским грађанима, дипломатама и криминалцима са пензионисаним финским обавештајцем Јуханијем Хакалом.

Хакала би затим, даље се наводи, прослеђивао ове информације активним финским обавештајцима. Захваљујући тим информацијама, финска обавештајна служба је успела да регрутује руса Александра Игњатијева, директора московске туристичке агенције специјализоване за туре по Скандинавији, који такође поседује центар за издавање руских виза у Хелсинкију.

Игњатијев је, наводи се у репортажи, помогао финском обавештајцу Тиму Валтонену да добије руску визу у више наврата. Како се истиче, Игњатијев је током деведесетих година служио затворску казну у Русији због злочина у вези са дрогом, а недавно је оптужен за организовање нелегалних миграција.

Фински обавештајци су наводно били заинтересовани за информације о особљу у руским амбасадама, ставовима запослених о преговорима које воде надређени дипломате, као и могућим начинима да се заобиђе руска забрана странцима да купују некретнине у близини границе.

Виктор Трофимов бивши је руски дипломата који је као бизнисмен проневерио стотине хиљада долара својих клијената у Русији и Финској. Трофимов је изгубио бројне случајеве на суду у Русији како и у Финској, где је ипак одлучио да остане. Иако је званично објавио банкрот, Трофимов је и даље у обавези да врати паре својим жртвама у Финској, где власти контролишу његов банковни рачун, наводи се у репортажи.

Како се додаје, Трофимов је финским агентима преносио информације о руским спољнополитичким, односно унутрашњим питањима, руским институцијама у Финској, као и о психолошким, професионалним и финансијским појединостима руских дипломата.

Авубакер Магжанов служио је као званични представник републике Татарстан и трговински представник Руске Федерације у Финској 16 година. Иако се пензионисао на Кипру, Магжанов је наставио да путује у Финску и пружа финским властима све доступне информације о грађанима РФ који живе у Финској или тамо путују, поготово муслиманима.

Неки колаборационисти већ су иза решетака

Истиче се да су прошле године двојица руских држављана оптужени за издају и да се тренутно налазе у руском притвору. Андреј Титов такође је служио при државном трговинском представништву у Хелсинкију, а, како се наводи, почео је да ради за финске власти 1992. године, након што је поднео оставку у Русији.

Године 2008. Титов је у Финској оптужен за прање новца, а иза решетака је провео свега годину дана. Како се наводи, његова жена, иначе Финкиња, служила је као преводилац у СУПО-у, и наводно је била присутна током бројних разговора са Русима које је финска обавештајна служба хтела да регрутује.

Валерија Тимофејева регрутовао је обавештајац Јухани Хакала, коме је иначе Андреј Титов прослеђивао обавештајне податке о руским званичницима и бизнисменима. Поред Титова и Тимофејева, у притвору се налази и Михаил Взводнов, који је у Финској сарађивао са шведским војним обавештајцима. Ово су тек неки од појединаца који су шпијунирали руске дипломате на рачун Финске, наводи се у репортажи.

ФСБ напомиње да су и друге обавештајне службе НАТО земаља покушавале да врбују руске званичнике у Финској. Бивша саветница при економском одељењу руског трговинског представништва у Финској, Дарја Воробјева, у репортажи говори како ју је радница британског МИ6 Катерин Еванс у стопу пратила током свакодневних активности и безуспешно покушала да је придобије на своју страну.

Активности финских дипломата у Русији

Поред покушаја врбовања бивших и актуелних руских званичника у Финској, у репортажи се спомињу и активности финских званичника који на руском тлу настоје да подстакну друштвене немире.

Конкретно, приказује се снимак генералног конзула у финској амбасади у Санкт Петербургу Санамарије Ванамо, која 21. септембра 2022. године на незваничном састанку са посланицима градске скупштине из либералне странке Јаблоко говори о реакцији руске јавности на различита питања, укључујући и парцијалну мобилизацију, њиховом потенцијалу за прерастање у већи проблем и њихову употребу против руског председника Владимира Путина.

Обе стране су се, наводи се, том приликом сложиле да наставе сарадњу, упркос антируским санкцијама и руским законима о страним агентима, који обавезује руске организације на транспарентност по питању новца који добијају из иностранства.

image