Свет

Летонија мобилише пограничну стражу на граници с Белорусијом

Одлука представља одговор на растући миграциони притисак који долази из Белорусије, наводи се у званичном саопштењу
Летонија мобилише пограничну стражу на граници с БелорусијомGetty © Paulius Peleckis/Getty Images

Летонија размешта додатне граничне снаге како би се супротставила ономе што описује као растући миграциони притисак из суседне Белорусије, саопштиле су власти у тој земљи.

Додаје се да војска такође ступа на снагу како би ојачала границе.

Летонска гранична стража у саопштењу наводи да је таква одлука подстакнута "брзо растућом хибридном претњом" у региону, истакавши да је у претходна 24 часа регистровала 96 покушаја илегалног преласка границе са Белорусијом.

Како се наводи, та служба је такође приметила "повећано учешће белоруских власти у организовању протока илегалних имиграната."

Обрада захтева службеника Државне граничне страже за годишње одморе је обустављена а они који су тренутно на одмору су позвани да се врате на дужност, истиче се у саопштењу и додаје да је та служба затражила додатну помоћ од војске и полиције.

До мобилизације долази након што је летонска влада прошле недеље најавила појачани безбедносни режим на граници са својим јужним суседом, наводећи "непропорционално велики број случајева илегалних прелазака" у тој области.

Од почетка године, летонске власти су регистровале скоро 6.000 покушаја илегалног преласка белоруске границе.

Миграциона криза у региону први пут је избила 2021. године, када се Белорусија испоставила као главна транзитна тачка за блискоисточне избеглице које покушавају да стигну до ЕУ.

Док су превирања углавном погодила Пољску, прелила су се и на Летонију и Литванију. Званичници у Минску су више пута негирали оптужбе да помажу мигрантима да пређу границу.

У увођењу појачаних мера безбедности на граници, Летонија следи пример Пољске, која је прошле недеље рекла да ће распоредити 10.000 додатних војника дуж своје границе са Белорусијом.

Пољска је раније овог месеца такође тврдила да су два белоруска хеликоптера нарушила њен ваздушни простор, што је Минск оштро негирао.

image