Свет

Ветеран ЦИА: Америчка влада лаже о броју изгорелих на Хавајима?

Лари Џонсон наводи да се око 5.000 људи води као нестало и да Федерална агенција за ванредне ситуације (ФЕМА) процењује да је најмање хиљаду до две мртвих на Мауиу, посебно у граду Лахаини
Ветеран ЦИА: Америчка влада лаже о броју изгорелих на Хавајима?Getty © Justin Sullivan/Getty Images

Позивајући се на своје добро обавештене изворе, ветеран ЦИА и америчког Стејт департмента Лари Џонсон тврди да америчка влада прикрива стваран број мртвих у пожарима на Хавајима.

Он наводи да се око 5.000 људи води као нестало и да Федерална агенција за ванредне ситуације (ФЕМА) процењује да је најмање хиљаду до две мртвих на Мауиу, посебно у граду Лахаини.

"Место је изгорело готово до темеља. Многи су сигурно мртви", написао је Џонсон и додао да га не изненађује да су хавајске власти данас повећале број погинулих на 106.

Бивши припадник ЦИА-е сматра да ће ова бројка наставити да расте

"Aко не пронађу цео леш, власти Мауиа неће проглашавати смрт. Стварно? Када имате тело после спаљивања, имаћете среће ако нађете зубе. Сви људски остаци треба да остану на свом месту док тим од шест до седам форензичара не потврди узроке смрти. То ће потрајати неколико недеља, тако да ће тела или иструнути или ће их црви појести", упозорава Џонсон.

Он прецизира да је његов извор особа високог интегритета која се управо вратила са састанка на острву Оаху (на којем се налази град Хонолулу), одакле се контролишу сви одговори на природну катастрофу.

"Ово је катастрофа над катастрофама, а одговор државних и савезних влада је сраман. Уместо да праве чињенице о трагедији буду јавне, изгледа да се свет храни дезинформацијама како би се смањио обим и размере катастрофе", закључује овај ветеран ЦИА.

У пожарима на хавајском острву Мауи до овог тренутка званично је страдало најмање 110 људи, док је уништено или оштећено око 2.200 зграда.

Стотине људи се и даље воде као нестали. У потрагу за несталима учествује и двадесет паса који су прегледали око 38 одсто територије захваћене катастрофом.

Амерички председник Џозеф Бајден са супругом Џил отпутоваће у понедељак на Хаваје како би се састали са ватрогасцима, преживелима и савезним, државним и локалним званичницима, наводи се у саопштењу Беле куће.

image