Свет

Воз прешао границу Северне Кореје и Русије после оптужби САД да Пјонгјанг снабдева Москву оружјем

Вашингтон оптужује Пјонгјанг да су послали оружје Русији сакривено у воз са коњима
Воз прешао границу Северне Кореје и Русије после оптужби САД да Пјонгјанг снабдева Москву оружјемwww.globallookpress.com © Stephan Schulz/ZB

Један воз прешао је из Северне Кореје у Русију у петак, два дана након што су Сједињене Државе саопштиле да имају информације које указују на то да Пјонгјанг тајно снабдева Русију артиљеријским гранатама, саопштио је вашингтонски истраживачки центар, позивајући се на комерцијалне сателитске снимке.

Пројекат "38 Норт", који прати ситуацију у Северној Кореји, саопштио је да је то први пут да је такво кретање воза примећено на рути после неколико година, иако је руска ветеринарска служба у среду известила да је воз прешао границу са Северном Корејом нароварен коњима.

"Немогуће је утврдити сврху воза на основу снимака, али је до преласка дошло у тренутку када су се појавили извештаји о продаји оружја из Северне Кореје Русији и општег очекивања обнове трговине између две земље“, саопштено је из центра "38 Норт".

Северна Кореја је наводно затворила 800 метара дуг мост пријатељства "Туманганг", једину копнену везу између земаља, у фебруару 2020. током пандемије коронавируса.

У извештају вашингтонског центра се наводи да су у петак пре подне на корејској страни границе била видљива три затворена вагона који су ушли у Русију преко моста.

У поподневним сатима, локомотива и три вагона били су видљиви паркирани на шинама у руској станици "Хасан", отприлике два километра од границе.

"Не може се утврдити да ли је био у току пренос материјала, а локације паркираних ових возова можда нису повезане", наводи се у извештају.

Бела кућа је у среду саопштила да Вашингтон има информације које указују на то да је Северна Кореја тајно испоручивала Русији "значајан" број артиљеријских граната за њену специјалну војну операцију у Украјини и да је оружје слала преко земања Блиског истока и Северне Африке.

Северна Кореја је још у септембру саопштила да никада није испоручивала оружје или муницију Русији и да не планира да то уради, а и Москва је одбацила извештаје Американаца као неосноване.

Руска државна ветеринарска служба саопштила је у среду да су Русија и Северна Кореја поново одновиле железничке везе, први пут од пандемије, слањем товара 30 сивих расних коња, преноси Ројтерс.

Севернокорејски лидер Ким Џонг Ун познат је као страствени љубитељ коња. Њега су севернокорејски медији приказали 2019. како крчи планинске снегове на белом пастуву.

Подаци руске царине показују да је Северна Кореја претходних година потрошила хиљаде долара на расне коње из Русије.

image