Свет

Американци оптужују Северну Кореју да тајно шаље оружје Русији

Сједињене Америчке Државе оптужиле су Северну Кореју да тајно шаље оружје Русији, што и Пјонгјанг и Москва демантују
Американци оптужују Северну Кореју да тајно шаље оружје Русијиwww.globallookpress.com © Ryu Seung-Il/ZUMAPRESS.com

Амерички званичници верују да Северна Кореја тајно снабдева Русију артиљеријским гранатама и другим оружјем које је Русија набавила од Ирана. Пјонгјанг наводно крије пошиљке тако што изгледа као да се муниција шаље у земље Блиског истока или Северне Африке, кажу обавештајци.

Си-Ен-Ен преноси да недавни обавештајни подаци долазе отприлике два месеца након што је америчка обавештајна заједница саопштила да верује да је Русија у процесу куповине милиона ракета и артиљеријских граната од Северне Кореје за употребу на бојном пољу.

"У септембру је (Демократска Народна Република Кореја) јавно демантовала да намерава да обезбеди муницију Русији“, рекао је координатор Савета за националну безбедност за стратешке комуникације Џон Кирби. "Међутим, наше информације показују да ДНРК тајно помаже руски рат у Украјини значајним бројем артиљеријских граната, док прикрива право одредиште испорука оружја покушавајући да изгледа као да се шаље у земље источне или северне Африке.”

Званичници нису пружили доказе којима би поткрепили нове наводе. Си-Ен-Ен не наводи ни колико оружја је Русији наводно продато нити како је Москва платила за њега.

"Наставићемо да пратиамо да ли су ове пошиљке примљене“, рекао је Кирби.

Пјонгјанг и Кремљ су у више наврата негирали ове оптужбе.

image