Свет

До сада без успеха: Русија и даље тражи објашњење од САД о биолошким војним активностима

У америчким извештајима из марта 2023. године недостајале су "детаљне информације о програмима и пројектима Вашингтона ван националне територије"
До сада без успеха: Русија и даље тражи објашњење од САД о биолошким војним активностимаGetty © Stefan Zaklin

Москва ће наставити да захтева од Вашингтона да пружи свеобухватне информације о својим биолошким војним активностима широм света, укључујући и оне у близини руских граница, рекао је руски званичник.

Заменик директора Одељења за неширење и контролу наоружања Министарства спољних послова Русије Константин Воронцов навео је да је Русија дуго времена изражавала забринутост "због војно-биолошких активности које се спроводе уз најдиректније учешће америчког Министарства одбране у лабораторијама ван територије САД, далеко од северноамеричког континента широм света, укључујући области надомак руске границе", пренео је ТАСС.

Он предводи руску делегацију на седници Радне групе за јачање Конвенције о биолошком и токсичном оружју, која се одржава у Женеви од 7. до 18. августа.

"Наши поновљени позиви америчкој страни да пружи исцрпна објашњења таквих активности до данас су остали без одговарајућег суштинског одговора", рекао је Воронцов.

Како се наводи, у америчким извештајима који се достављају Конвенцији сваке године, као део мера за изградњу поверења, последњи пут када је то урађено у марту 2023, недостајале су "детаљне информације о програмима и пројектима Вашингтона ван националне територије".

"Таква тајновитост само потврђује да су питања Сједињеним Америчким Државама основана", нагласио је Воронцов.

image