Свет

САД, Јапан и Јужна Кореја спремне да уведу нове санкције Русији

Лидери САД, Јапана и Јужне Кореје издали су заједничко саопштење
САД, Јапан и Јужна Кореја спремне да уведу нове санкције Русији© Tanjug/AP/Andrew Harnik

Сједињене Америчке Државе, Јапан и Јужна Кореја спремне су да уведу координисане санкције Русији и смање зависност од њених енергетских ресурса, истовремено настављајући да подржавају Украјину, наводи се у саопштењу лидера три земље.

"Обавезујемо се да ћемо наставити да подржавамо Украјину увођењем координисаних санкција Русији и убрзавањем смањења зависности од руских енергената", наводи се у документу, преносе "РИА новости".

Председник САД Џозеф Бајден примио је јапанског премијера Фумија Кишиду и председника Јужне Кореје Јун Сук Јула у својој резиденцији Кемп Дејвиду.

У саопштењу се наводи да су се лидери обавезали на проширење трилатералне сарадње, као и да ће ојачати међусобне економије, подржати слободан и отворен међународни поредак заснован на правилима, као и да ће ојачати регионални и глобални мир и стабилност.

Поред тога, три земље су се обавезале да ће промовисати демократију и људска права.

Додаје се да ће најмање једном годишње бити одржавани трилатерални састанци између лидера, министара спољних послова, одбране и саветника за националну безбедност.

Земље ће покренути и годишњи Трилатерални индо-пацифички дијалог како би координисале своју политику у индо-пацифичком региону.

У заједничком саопштењу се истиче да Јапан, САД и Јужна Кореја деле забринутост због акција које нису у складу са међународним поретком заснованим на правилима и које подривају регионални мир и просперитет.

Указује се на, како се наводи, опасно и агресивно понашање Кине у Јужном кинеском мору.

"Снажно се противимо било каквим једностраним покушајима да се промени статус кво у водама Индо-пацифика", стоји у саопштењу.

image