Свет

Да ли Бајден у Кемп Дејвиду прави "азијски НАТО"?

Колико се тога променило у односима Јапана и Јужне Кореје постаће јасно наредног петка
Да ли Бајден у Кемп Дејвиду прави "азијски НАТО"?Getty © Chip Somodevilla / Staff

Пре две године Токио и Сеул једва да су разговарали. А онда је Џозеф Бајден започео "дипломатско постројавање" не би ли два главна америчка савезника у североисточној Азији што пре превазишла болно историјско наслеђе у корист вишег безбедносног интереса.

Колико се тога променило у односима две суседне земље постаће јасно наредног петка, кад амерички лидер буде угостио председника Јужне Кореје Јун Сук Јеола и јапанског премијера Фумија Кишиду, пише "Политика".

Биће то први Бајденов самит у Кемп Дејвиду и први трилатерални састанак у овом формату.

Циљ скупа је нови замах у безбедносној сарадњи, јер се већ најављују заједничке војне вежбе три земље, што подједнако брине и Пекинг и Пјонгјанг.

Гласило Комунистичке партије Кине "Глобал тајмс" већ је упутило критику поводом предстојећег трилатералног састанка у летњиковцу америчког председника.

Пекиншки лист критикује САД зато што на самиту у Кемп Дејвиду, посебно познатом по потписивању мировног екипатско-израелског споразума 1978. године, хоће да у Азији створе нови војни савез по узору на НАТО.

Северна Кореја је саопштила да је чвршћа координација између Вашингтона, Токија и Сеула део њихових "нових злокобних мера".

Самит би требало да буде видљиви знак отопљавања кад је реч о односима између Токија и Сеула, пише лист.

Нарочито после узајамних посета Јун Сук Јеола Јапану и Фумија Кишиде Јужној Кореји у марту и мају ове године.

Због растућих тензија с Кином, Русијом и Северном Корејом под притиском Вашингтона владе обеју земаља су убрзале процес превазилажења непријатељства, које корен има у јапанској окупацији Корејског полуострва од 1910. до 1945. године.

Чим је Бела кућа заказала трилатерални састанак у Кемп Дејвиду, амерички амбасадор у Токију Рам Емануел написао је на друштвеној мрежи "Икс" (некадашњи "Твитер") како самит обећава да ће ући у историју, што ће "довести до промене стратешке парадигме", јер три земље формирају "јединствени фронт за слободан и отворен Индо-Пацифик".

Из припрема за самит зна се да ће се тројица лидера убудуће састајати сваке године и да ће САД, Јапан и Јужна Кореја одржавати заједничке војне вежбе. У међувремену је отворена и стална дежурна линија како би Бајден, Кишида и Јун били у сталном контакту, што је кључно за безбедносну стратегију Вашингтона у Индо-Пацифику док расту тензије с Кином, Северном Корејом и Русијом.

Скуп у Кемп Дејвиду требало би да ојача и економску сарадњу ове три државе како би се заштитили ланци снабдевања због ризика који су повезани с Кином.

Тонгфи Ким, професор азијске геополитике на Бриселској школи управљања, за "Вашингтон џорнал" каже да ће циљ самита бити да се досадашњи добици у овом трострном односу "зацементирају" како би савез могао да ииздржи и ако у Белу кућу после следећих избора дође републиканац.

Заједничке војне вежбе под диригентском палицом САД укључиваће обуку за праћење и уништавање балистичких пројектила, повезивање радарских, сателитских и осталих војних система у реалном времену.

Како кажу стручњаци за безбедносну политику, циљ је да се развије директно одбрамбено партнерство Јапана и Јужне Кореје.

То подразумева и договор Сеула и Токија да две земље могу да деле залихе муниције, горива и воде у случају напада.

Амерички стратези се надају да ће Бајденов самит бити прави стратешки одговор Кини, Северној Кореји и Русији, која јачају своје везе, што је показала и недавна војна вежба Пекинга и Москве у близини Аљаске.

Ипак, шеф кинеске дипломатије Ванг Ји позива Токио и Сеул да предност дају обнови сарадње са Пекингом, уместо што се приближавају Западу.

"Без обзира на то колико фарбате косу у плаво или колико оштар нос правите, никада нећете постати Европњанин, Американац или западњак", поручио је недавно Ванг.

image