Свет

"Зла Бети" из Британије: Осуђена медицинска сестра из пакла која је убијала тек рођене бебе

Тужиоци су саопштили да је Луси Летби неке од својих жртава отровала убризгавањем инсулина, док су другима насилно убризгавани ваздух или млеко
"Зла Бети" из Британије: Осуђена медицинска сестра из пакла која је убијала тек рођене бебеwww.globallookpress.com © Mike Moore/Evening Standard/Getty Images

Британска медицинска сестра Луси Летби (33) осуђена је у Манчестеру за убиство седам тек рођених беба у периоду 2015. и 2016. године у породилишту болнице у којој је радила у северозападној Енглеској.

Она је после десет месеци суђења и 110 сати већања пороте проглашена кривом за убиство пет дечака и две девојчице у болници Грофице од Честера, као и за нападе на другу новорођенчад, често током рада у ноћним сменама, пренео је Ројтерс.

Летби је уједно проглашена невином за два покушаја убиства, али је то није заштитило од проглашења британским најгорим серијским убицом деце у модерној историји, објавили су локални медији.

Породице жртава, од којих је најмлађа имала тек један дан, остале су неме на појединости изнете током суђења.

"Сломљеног смо срца, разорени, љути и обамрли јер можда никада нећемо знати зашто се то догодило", навели су родитељи тек рођене, а потом убијене деце.

Тужиоци су саопштили да је починилац масовних убистава неке од својих беба жртава отровала убризгавањем инсулина, док су другима насилно убризгавани ваздух или млеко, што је понекад укључивало вишеструке нападе пре него што су новорођенчад издахнула.

"Намерно сам их убила јер нисам довољно добра да о њима бринем", наводи се у  белешци коју је руком попунила "медицинска сестра из пакла", коју су пронашли полицајци у кући након што је ухапшена.

Неки од оних које је напала били су близанци - у једном случају је убила оба брата и сестре, у два случаја је убила једног, али није успела у покушајима да убије другог.

"Ја сам ужасно зла особа", написала је она у пронађеним белешкама, али се током суђења "вадила" објашњењем да никада није покушала да повреди бебе и да је само желела да се брине о њима, окривљујући одељење на коме је радила за небезбедност и нехигијенске услове.

Такође је тврдила да су се четири лекара уротила против ње како би свалили кривицу за пропусте, те да су јој они написали поруку "ја сам зла".

Детективи су рекли да нису пронашли ништа необично о њеном животу и да нису могли да утврде ниједан мотив.

"Нажалост, мислим да то никада нећемо сазнати осим ако она не одлучи да нам каже", рекао је детектив Пол Хјуз који је водио истрагу.

Летби се суочава са дугогодишњом затворском казном, вероватно доживотном.

Њени поступци су изашли на видело када су током 18 месеци од јануара 2015. старији лекари постали забринути због броја необјашњивих смрти на одељењу за новорођенчад, где се лече превремено рођена или болесна деца.

Пошто лекари нису могли да пронађу медицински узрок високе стопе смртности, позвана је полиција. После дуге истраге, испоставило се да је Летби заједнички именилац свих трагедија које су убрзано проглашене за убиства.

image