Свет

Сукоб интереса: Компанија Сунакове супруге добила новац од државе?

У претходној години, та компанија је примила помоћ у вредност од 349.976 фунти (око 439.000 долара) од државне агенције за подршку иновативним предузетницима, преноси "Тајм"
Сукоб интереса: Компанија Сунакове супруге добила новац од државе?www.globallookpress.com © Tejas Sandhu/Keystone Press Agency

Супруга британског премијера Акшата Марти власник је удела у компанији која је добила скоро 350.000 фунти државне помоћи, пише "Тајмс".

Записи у државном регистру компанија Велике Британије показују да "Катамаран венчерс", инвестициона компанија Мартијеве, има удео у стартап компанији за образовну технологију "Стади хол", наводи британски лист. 

У претходној години, та компанија је примила помоћ у вредност од 349.976 фунти (око 439.000 долара) од државне агенције за подршку предузетницима који развијају иновативне производе или услуге, наводи се у записима. 

Чињеница да Мартијева поседује удео у фирми која је била директан прималац владиних средстава поставља нова питања о њеном пословању и потенцијалном сукобу интереса, пише "Тајмс". 

Повереник за стандарде британског парламента Данијел Гринберг покренуо је истрагу против британског премијера Ришија Сунака због навода да није указао на потенцијални сукоб интереса у вези са компанијом за бригу о деци у којој је његова супруга инвеститор.

Сунакова супруга Акшата Марти један је од сувласника "Кору кидса", једне од шест приватних установа за децу која ће добити субвенције за пилот пројекат којим се људи подстичу да се баве хранитељством.

Када је, крајем марта, пред парламентарним комитетом говорио о том пилот пројекту британске владе, Сунак није рекао да је у њега умешана и његова супруга, чак ни када га је посланица Кетрин Мекинел упитала да ли има још нешто да изјави.

У време када је истрага објављена у јавности, портпарол премијера потврдио је да је повезана са фирмом за бригу о деци "Кору Кидс" у којој је удео Сунакове супруге транспарентан.

Повереник за стандарде британског парламента проширио је истрагу о Сунаку крајем претходног месеца. 

image