Свет

Украјински министар одбране спреман да поднесе оставку?

Писало се да Зеленски има два кандидата која би могла да замене Алексија Резникова
Украјински министар одбране спреман да поднесе оставку?© Tanjug/AP Photo/Mindaugas Kulbis

Украјински министар одбране Алексиј Резњиков рекао је да је спреман да поднесе оставку, објавио је "Клименко тајм", након вишедневног шушкања да Владимир Зеленски увелико тражи његовог наследника.

"Украјинска правда" је, наиме, објавила да Зеленски за ову функцију има најмање два кандидата – министра инфраструктуре Кубракова, и министра за стратешке индустије Камишина.

Касније су, међутим, неки медији јавили да Запад жели да види жену на челу министарства одбране, да би затим посланик Врховне раде Алексиј Гончаренко известио да су кандидати за место шефа Министарства одбране Украјине одбили ову функцију.

"Одлуке о оставци доноси шеф државе, али могу и сам да одустанем ако више немам снаге и смисла за хумор да се смејем људима који желе моју оставку", рекао је Резников, а пренеле "РИА Новости".

Мандат Резникова обележио је и јануарски скандал када су у медијима објављене информације да је министарство одбране куповало производе за војску по ненормално високим ценама.

Резников је покушао да се оправда "обичном техничком грешком" тврдећи да се цена јаја од око 49 динара не односи на комад, него на тежину.

У фебруару је шеф фракције Слуга народа у Врховној ради Давид Арахамиа тврдио да ће Резников бити премештен са места министра одбране на место министра за стратешке индустрије, а Буданов, шеф главног обавештајног одељења министарства одбране, заузео би његово место. 

image