Свет

Амерички новинар: Срамота је што САД од украјинских нациста праве хероје

Када сам на Твитеру написао да се главни булевар у Кијеву зове по нацисти Степану Бандери који је побио на десетине мојих сународника, музеј у Аушвицу блокирао је мој налог, каже Александер Рубинштајн за "Вечерње новости"
Амерички новинар: Срамота је што САД од украјинских нациста праве херојеwww.globallookpress.com © © Mykola Tys

После самита НАТО у Вилњусу не наслућује се мир, Алијанса је видљиво у очајном стању и то не жели да призна, а Бајденова једина политика у Америци је "више рата у Украјини", оцењује амерички новинар Александер Рубинштајн.

У полушали каже да све што Кијев јави о сукобу на терену, кривцима и последицама у ствари је баш супротно.

Иначе, Рубинштајнова анализа медијског рата у Украјини, узроцима и последицама сукоба по планету читана је 29. јуна у Уједињеним нацијама у Њујорку. Како је објаснио за београдске "Вечерње новости" тај задатак му је дао Макс Блументал, његов уредник на порталу "Греј зоун" којег су новинари акредитовани у УН позвали да говори о другој страни сукоба која се не објављује у мејнстрим медијима.

Амерички новинар писао је чланак о Украјини као "великом Израелу", а како објашњава у њему је указао на документ који је израдио бивши амерички амбасадор у Израелу Данијел Шапиро за потребе Атлантског савета.

"Он је ту изнео своју визију Украјине као хипермилитаризованог бастина НАТО чији би национални идентитет био дефинисан његовим способностима да пројектује моћ САД против Русије", каже Рубинштајн и подсећа на речи украјинског председника Зеленског да ће постати "Израел с украјинским лицем".

Тврдње са Запада да је Зеленски "изузетно осетљив на нацизам", он је у интервјуу назвао потпуном лудошћу, истичући да је руски председник Владимир Путин документовао колико се људи под нацистичком идеологијом и обележјима бори на страни кијевског режима.

"Када сам написао чланак да се главни булевар у Кијеву зове по нацисти Степану Бандери који је побио на десетине мојих сународника и да тај булевар иде из центра до Бабиног јара где је почео Холокауст над мојим народом 1941, мој Твитер налог блокирао је Музеј у Аушвицу. Затим је уследила кампања 'прања нациста' у САД", прича овај новинар.

Додаје да је најстарија јеврејска организација за заштиту истине о Холокаусту "Анти-дифамејшн лига" скинула "Азов" са списка опасних нацистичких организација и чак их је искључила и са листе потенцијално опасних десничара, истиче Рубинштајн.

"Рецимо, у Дизниленду је прошлог августа на Годишњем спортском надметању војних тимова награђен украјински војни ветеран инвалид Игор Халушка 'за инспирисање свог тима личним примером'. Халушка је из 'Азова' и има тетоважу нацистичког 'соненрада' или црног сунца", указује Рубинштајн.    

У интервјуу за београдски дневни лист говорио је и о америчком новинару Гонзалу Лири који је ухапшен због текстова о Бучи, Краматорску, а чији се садржај, како каже, није допао Кијеву.

"Стејт департмент није предузео баш ништа да ослободи овог човека који је користио своје право на слободу говора. Лира је далеко утицајнија и популарнија личност од кошаркашице Бритни Грајнер коју је Вашингтон ослободио из руског затвора где се нашла због дроге", рекао је Рубинштајн.

image