Свет

На Тенерифима евакуисано 12.000 особа, пожар погодио 11 општина

Ватра је прогутала више од 8.000 хектара и наставља да напредује ка западу, пишу шпански медији
На Тенерифима евакуисано 12.000 особа, пожар погодио 11 општина© Tanjug/AP Photo/Arturo Rodriguez

Због пожара који већ данима бесни на Тенерифима, у шпанском архипелагу Канарских острва, евакуисано је око 12.000 особа, а министарка социјалне заштите Канделарија Делгадо саопштила је да је 11 општина погођено.

Ватра је захватила подручје обима од 70 километара, прогутала је више од 8.000 хектара и наставља да напредује ка западу, пише шпански "Мундо".

У четири склоништа које је Црвени крст успоставио у суботу ујутро било је смештено само 239 људи, углавном туриста, навели су у тој организацији и додали да су припремили још шест ограђених простора - павиљона и фудбалских терена.

Канарска острва, популарна туристичка дестинација и дом за око милион људи, током последњих неколико година погођена су сушом, као и већи део континенталне Шпаније, пише "Гардијан".

Надлежне службе су потврдиле да су због климатских промена количине падавина на Канарским острвима биле испод просека.

Званичници ЕУ сматрају да је глобално загревање изазвало пораст броја и интензитет шумских пожара у Европи, напомињући да је после 2017. године, 2022. била друга најгора година по обиму штете од шумских пожара.

Пожар на Тенерифима избио је док се континентални део Шпаније припрема за још један топлотни талас.

Шпанска државна метеоролошка служба издала је у суботу упозорење да ц́е температуре у наредним данима расти и достићи 40 степени Целзијуса у неким деловима континенталне Шпаније.

image