Свет

Каталонски сепаратисти дају социјалистима контролу над шпанским парламентом?

У Шпанији је у последњи час постигнут договор у парламенту
Каталонски сепаратисти дају социјалистима контролу над шпанским парламентом?© Tanjug/AP Photo/Manu Fernandez

Понављање избора у Шпанији постало је мање изгледно након што је у последњи час постигнут договор о контроли главног административног тела шпанског парламента. Подршка је пружена досадашњем премијеру Педру Санчезу који долази из Социјалистичке партије.

Шпански медији извештавају да је каталонска десничарска партија Јунтс пристала да подржи Франсину Арменгол, кандидата социјалиста за председницу моћног скупштинског тела које одобрава формирање посланичких група, даје овлашћења истражним комисијама и на крају одређује који ће се нацрти закона наћи пред посланицима.

Споразум, који је објављен неколико минута пре него што је парламент започео нову седницу, представља олакшање за Санчеза, који се нада да ће остати на власти након прошломесечних избора који су завршени без јасног победника. Санчез је прошлу недељу провео покушавајући да сакупи довољну подршку за формирање мањинске коалиционе владе.

Након 23. јула шпански левичари и десни политички блок контролишу по 171 место у скупштини од 350 места. Подршка посланика Јунтса је кључна за избор руководства парламента и на крају ће бити потребна када Санчез буде предложио своју понуду за формирање владе следећег месеца.

Партија Јунтс, коју контролише Карлес Пуђдемон, првобитно је условила било какву подршку Санчезу и његовој Социјалистичкој партији давањем опште амнестије за све који су умешани у неуспели референдум о независности Каталоније 2017, као и пристанком Мадрида да се одржи ново гласање.

Међутим, Санчезови партијски функционери су увек говорили да амнестија Пуђдемона и захтеви за референдум не долазе у обзир јер су у супротности са Уставом Шпаније. Договор у последњем тренутку, који је обезбеђен уз подршку сепаратиста, наводно не укључује мере које се тичу било којег од ова два услова.

Шпански медији наводе да је подршка Јунтса очигледно постигнута у замену за нове мере које промовишу употребу каталонског језика у шпанском парламенту и стварање специјалног комитета задуженог за истрагу праћења каталонских сепаратиста.

Иако су социјалисти успели да придобију подршку великог броја левичарских и сепаратистичких партија, Санчез још нема довољан број за формирање владе. Он захтева да најмање неколико посланик Јунтса подржи његову кандидатуру у парламенту, ако жели да остане на функцији.

Да је Јунтс одбио да подржи социјалисте и уместо тога дозволио кандидатуру деснице за председавање парламентом, то би вероватно убило Санчезове наде и осудило Шпанију на нове изборе, пише "Политико".

Договор зато оживљава наде да се изборни заокрет може избећи, али тешкоће у склапању споразума наглашавају колико је ова законодавна институција нестабилна. Чак и ако Санчез придобије Пуђдемонову подршку, питање је како ће моћи да влада.

Споразум пак гура конзервативног лидера Алберта Нуњеза Фејоа на лед. Његова Партија десног центра је освојила највише гласова на изборима, али недовољно да формира владу.

image