Протести у Нигеру: На улице изашло неколико хиљада присталица нове власти

Побуњеници узвикују антифранцуске пароле, а неки од њих машу заставама Нигера и Русије

На улице Нигера данас је изашло неколико хиљада демонстраната, који су желели да изразе подршку пучистима.

Демонстранти узвикују антифранцуске пароле, а неки од њих машу заставама Нигера, Русије и других земаља. 

Подсетимо, крајем јула војници Нигера саопштили су на националној телевизији да су свргли са власти председника Мохамеда Базума. Највећи број западних земаља и регионална афричка организација Економско удружење земаља Западне Африке (ЕКОВАС) осудили су државни преврат.

Из ЕКОВАС-а су недавно поручили да је организација одредила тачан датум почетка војне интервенције у Нигеру у циљу "обнове уставног поретка" у тој земљи и како би се ставила тачка на серију државних преврата у региону. 

Лидер војне хунте у Нигеру, генерал Абдураман Тијани, поручио је јуче да зна да се "ЕКОВАС спрема да нападне Нигер тако што ће успоставити окупаторску војну власт у сарадњи са неком страном војском", иако није прецизирао о чијој се још војсци ради. 

Присталице пучиста у међувремену су позвале на масовну мобилизацију грађана, очекујући најављени напад, док се хунта оградила, тврдећи да зна да се ради на мобилизацији пунолетних лица, али да у њој не учествују. 

Како су преносили медији, регрутовање добровољаца требало је почне у суботу у Ниамеју, као и у градовима у које би ЕКОВАС снаге могле да уђу, у близини граница са Нигеријом и Бенином. Ове две земље иначе саопштиле су да ће учествовати у интервенцији.

Свргнути председник Базум од 26. јула налази се у заточеништву. Од 30. јула, земља се такође налази под тешким финансијским и трговинским санкцијама, које је увела организација ЕКОВАС, захтевајући да се на власт врати Базум.

Ипак, пучисти не одустају, показујући одлучност да сваком агресору пруже отпор и формирају нови поредак у земљи.