Свет

Западноафричке земље прете интервенцијом, присталице пучиста у Нигеру позивају на мобилизацију

Док шефови ЕКОВАС-а разматрају евентуалну акцију против хунте у Нигеру, грађанска група поручује: бићемо спремни
Западноафричке земље прете интервенцијом, присталице пучиста у Нигеру позивају на мобилизацију© Tanjug/AP Photo/Richard Eshun Nanaresh

Присталице хунте позвали су на масовну мобилизацију грађана после упозорења западноафричког регионалног блока (ЕКОВАС) да разматрају војну акцију у Нигеру како би вратили на власт свргнутог председника земље Мохамеда Базума.

Када је истекао ултиматум ЕКОВАС-а који је упућен након свргавања Базума, пуча који су предводили чланови његове председничке гарде, блок је активирао "снаге у приправности" како би "обновила демократију" у Нигеру, али је тек треба да их распореди, пише "Гардијан".

Позиве на масовну мобилизацију форсира једна од неколико група грађанског друштва у главном граду Нигерије, Нијамеју, које подржавају хунту.

Група "Добровољци за одбрану Нигера", тражи десетине хиљада добровољаца из целе земље да се региструју за подршку оружаним снагама земље. "То је могућност. Морамо да будемо спремни кад год се то догоди", рекао је Амсару Бако, један од оснивача групе, за Асошијетед прес.

Регрутовање добровољаца требало би да почне у суботу у Ниамеју, као и у градовима у које би ЕКОВАС снаге могле да уђу, као што су близу граница са Нигеријом и Бенином, две земље које су рекле да ће учествовати у интервенцији.

Свако ко има 18 и више година може да се пријави, а списак ће бити дат хунти да позове људе ако затреба, рекао је Бако. Хунта није била укључена у регрутацију, али је била свесна те иницијативе, рекао је он.

Тензије у региону се продубљују, наводи "Гардијан", јер сукоб између Нигера и ЕКОВАС-а не показује знаке смиривања упркос сигналима са обе стране да су отворене за мирно решавање кризе.

Шефови одбране ЕКОВАС-а састали су се данас у Акри у Гани, први пут откако је блок најавио активирање својих снага. Нејасно је када ће и да ли ће извршити инвазију, али би такав исход имао разорне последице, кажу стручњаци за сукобе.

"Војна интервенција којој се не назире крај ризикује да изазове регионални рат, са катастрофалним последицама по огромни Сахел који је већ оптерећен несигурношћу, расељавањем и сиромаштвом", рекао је Мукахид Дурмаз, виши аналитичар "Вериск Мејплкрофта", глобалне компаније за анализу ризика.

image