Свет

Како је Сорош убио Сан Франциско?

Некадашњи драгуљ Америке огрезао у криминал и сиромаштво - сада одумире
Како је Сорош убио Сан Франциско?© Win McNamee/Getty Images

Некада понос Америке, чувени Сан Франциско, тренутно је у ситуацији која се, ако је веровати речима америчког писца и новинара Роберта Бриџа - укратко може описати као тотална катастофа, а за коју је главни кривац финансијер, "филантроп" и "хуманиста" Џорџ Сорош.

Нерешиво сиромаштво, бескућништво, злоупотреба дроге и затворене радње само су неки од проблема због којих, како наводи Бриџ у колумни за "РТ интернешнел", умире надашњи драгуљ Калифорније.

"Не треба се петљати у теорије завере да би се сугерисало да је велику улогу у свему одиграо милијардер Џорџ Сорош, филантроп и финансијер чије је 93-годишњем срце прилично мекано када се ради о прогресивним политичарима који обећавају да ће бити благи према криминалцима", истиче Бриџ.

Тако је прошле године, "Лов инфорсмент легал дифенз фунд" (ЛЕЛДФ) објавио шокантан извештај који је показао да половину од 50 најнасељенијих америчких градова надгледа 75 тужилаца за "социјалну правду" које подржава Сорош. 

Другим речима, отприлике једног од пет Американаца представља тужилац који је - или добио директне финансијске прилоге од Сороша или се окористио о неку од његове огромне империје филантропских организација, од којих је многима изузетно тешко ући у траг.

Претворио се тако Сан Франциско у град шатора које користе зависници од фентанила и бескућници, а остало локално становништво принуђено је на избеглиштво – беже због високих трошкова закупа, велике инфлације, пропадања индустрије и трговине…

"Чини се да Бајденова администрација над уништеним пејзажом полако развија белу заставу пораза", наводи Бриџ, илуструјући своје опажање саветом који је Министарство здравља и људских услуга понудило стотинама федералних службеника - да због раширеног криминала и безбедносних проблема, у догледној будућности раде од куће.

Сан Франциско се буквално стрмоглавио на дно због лошег управљања. Од 2020. до 2021. године, број његовог становништва пао је на најнижи ниво од 2010. године. И многи други градови и државе под контролом демократа доживели су сличан пад, посебно Њујорк, Вашингтон и Бостон. 

Главобоље неуспешне демократске власти далеко су веће када се види где незадовољни станари Сан Франциска беже - док се осипају градови којима управља Бајденова администрација, окрузи попут Мајами Дејда и Палм Бича на Флориди, којима управља један од најтврдокорнијих републиканаца Рон Десантис, бележе највећи прилив ових исељеника.

Број исељеника из Сан Франциска у тим областима порастао је за 120 одсто, односно 107 одсто, у односу на годишњи просек у односу на претходних пет година.

Коментаришући овакву статистику, бележи Бриџ, један његов пријатељ, тврдокорни либерал, рекао је да "једина ствар која може да спаси Сан Франциско, јесте још један земљотрес" мислећи на катастрофу из 1906. године која је 80 одсто града оставила у рушевинама. 

image