Свет

Скандал у Келнској надбискупији: Гледали дечју порнографију на службеним рачунарима

Црквено право не забрањује гледање порнографије, али је кажњиво, и по световном и по црквеном праву, уколико је реч о дечјој порнографији
Скандал у Келнској надбискупији: Гледали дечју порнографију на службеним рачунаримаwww.globallookpress.com © imago stock&people

Келнска надбискупија је потврдила да је неко је са службених рачунара надбискупије покушао да приступи порнографским садржајима на интернету, након чега је тужилаштво у том граду започела истрагу да утврди да ли је била реч о дечјој порнографији.

Црквено право не забрањује гледање порнографије, али је кажњиво, и по световном и по црквеном праву, уколико је реч о дечјој порнографији, преноси "Дојче веле".

Надбискупија је саопштила да надбискуп Рајнер Марија Велки није међу онима који су претраживали порнографске садржаје.

Тужилаштво у Келну је саопштило да проверава податке и да за сада нема основане сумње да је неко починио кривично дело.

Локални лист "Келнер Штат-анцајгер", с друге стране, наводи да је најмање један старији члан свештенства био је међу 15 особа која су покушале да приступе забрањеним садржајима, којем је полиција претражила канцеларију и кућу раније ове године, због сумње да поседује дечју порнографију.

Лист преноси да су на рачунарима надбискупије претраживани појмови као што су "млади порн" или "тини", што потенцијално указује на то да је неко циљано тражио снимке сексуалног насиља над децом.

Ово није први скандал који се односи на највећу надбискупију у Немачкој, која има више од два милиона чланова. У истрази 2021. године откривено је више од 200 злостављача и више од 300 жртава, углавном млађих од 14 година, у периоду између 1975. и 2018. године на територији Келнске надбискупије.

Полиција је у јуну упала у просторије надбискупије у склопу истраге о надбискупу Велком, који је оптужен да је лагао током истраге о злостављању које је починио свештеник Винфрид Пилз који је умро 2019. године а управљао је добротворном организацијом за децу.

Велки је прошле године понудио оставку папи, али она још није прихваћена.

image