Свет

Раскол у Католичкој цркви: Немачки бискупи "благословили" истополне заједнице

Овај потез је у директној супротности са Ватиканом, који је експлицитно изјавио да црква нема и не може имати моћ да благосиља заједнице особа истог пола
Раскол у Католичкој цркви: Немачки бискупи "благословили" истополне заједницеGetty © Photo by Justin Sullivan/Getty Images

Немачки католички бискупи гласали су за "благослов" истополних бракова у оквиру Синодалне скупштине немачке цркве, а званично одобрење требало би да буде уведено у марту 2026.

За предлог је гласало 176 од 202 члана скупштине, укључујући две трећине присутних бискупа. Неки су тај потез назвали расколничким.

Према писању листа "Донаукуријер", црквена венчања истополних особа већ су се дешавала у немачкој цркви, али су били у канонској сивој зони и одвијали су се приватно, а не отворено у црквама.

Овај потез је у директној супротности са Ватиканом, који је експлицитно изјавио да "црква нема и не може имати моћ да благосиља заједнице особа истог пола".

Ватикан је рекао да, иако Бог и Црква могу благословити појединце, укључујући хомосексуалце, не могу благословити грех, укључујући сексуалну активност која се одвија ван важећег брака.

"Синодални пут" је предложио радикалне реформе, као што је "рукоположење за свештенице, проглашавање хомосексуалних радњи негрешним и дозвољавање свим свештеницима да буду венчани".

Према сајту "Пилар", бискупи у фламанском региону Белгије такође одобравају истополне заједнице од прошле године у септембру.

Бискуп Јохан Бони тврди да упркос ставу Ватикана против благослова истополних парова, папа Фрања није коментарисао ово питање и указао да је на локалним бискупима да одлуче.

Други бискупи су, међутим, критиковали Немце, укључујући америчког бискупа Џозефа Стрикланда, који је на Твитеру навео да је "ова акција јасна и једноставна шизма".

"Као што је Ватикан јасно рекао пре неколико месеци: 'Не можемо благословити грех'. 38 бискупа који су гласали за ово треба да се покају и врате Католичкој цркви, Христовој Невести", навео је он.

Питање одобравања истополних парова један је од главних захтева Немачког синодалног пута, који још од 2019. године настоји да у великој мери трансформишу цркву.

Папа Франциско је раније рекао да не жели да се директно меша у та питања, али да му немачка иницијатива "ствара нелагоду", због чега је Немце упозорио да "не лутају предалеко од остатка Цркве". 

Немачки католички бискупи успротивили су се позиву Ватикана да прекину са напорима за промену црквених учења о контроверзним питањима, међу којима су хомосексуалност и рукополагање жена у свештенички чин.

Председник Немачке бискупске конференције бискуп Георг Бецинг рекао је да је Ватикан од њих затражио да уведу мораторијум на разматрање спорних питања и оценио да би центар Римокатоличке цркве на поступке немачког "огранка" могао гледати као на "ватру која би могла свуда да се прошири".

Бецинг је рекао и да он и немачко свештенство неће ускратити "благослов" хомосексуалним паровима, иако је Ватикан то прошле године забранио тврдећи да Бог "не може благословити грех". Он је, међутим, одбацио могућност раскола у Римокатоличкој цркви оценивши да то није опција ни за немачко свештенство, нити за мирјане.

image