Свет

Америчкa војска тестирала хиперсонично оружје — не откривши да ли сматра тест успешним

Конгрес је претходно изразио забринутост да Америка заостаје за Кином и Русијом, које увелико користе хиперсонично оружје
Америчкa војска тестирала хиперсонично оружје — не откривши да ли сматра тест успешнимGetty © Usaf/Getty Images

Америчко ратно ваздухопловство спровело је најновије тестирање прототипа хиперсоничне ракете "AGM-183A ARRW" у суботу, не назначивши међутим да ли је тестирање било успешно.

У званичном саопштењу се наводи да је из "боинга B-52H" испаљен оперативан прототип "ARRW" ракете у близини обале Јужне Калифорније, преноси "Ерфорс тајмс".

Ради се о првом тестирању "ARRW-а" од неуспелог покушаја из прошлог марта. Тада је у званичном саопштењу прећутано јесу ли циљеви опита постигнути, али је секретар америчког ратног ваздухопловства Френк Кендал пред Конгресом признао да тестирање "није било успешно."

Кендал је том приликом Конгресу рекао да је будућност "ARRW-а" у америчком ратном ваздухопловству упитна, додавши да ће се о настављању испитивања одлучивати у оквиру фискалног буџета за 2025. годину.

Конгресмени су били забринути да америчка војска није уложила довољно напора у развој хиперсоничног оружја, наводи "Ерфорс тајмс", односно да њихова држава заостаје за Кином и Русијом, које увелико користе хиперсонично оружје.

Портал напомиње да је америчко ратно ваздухопловство истакло да неће коментарисати конкретне циљеве скорашњег тестирања, не откривши ни да ли га сматра успешним.

Уместо тога, у саопштењу се наводи да су стечени "драгоцени нови увиди у могућности" ових ракета и да ће ти подаци помоћи у унапређивању великих програма хиперсоничног оружја, као што су "ARRW" и програм хиперсоничних офанзивних крстарећих ракета.

image