Свет

Турски медији: Ердоган иде у Москву код Путина

Турски председник највероватније ће ускоро отпутовати у Русију како би са руским колегом разговарао о Споразуму о житу
Турски медији: Ердоган иде у Москву код Путинаwww.globallookpress.com © Michael Klimentyev/Kremlin Pool

Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган у блиској будућности отпутоваће у Русију како би разговарао са руским председником Владимиром Путином, јавиле су данас турске новине "Јени сафак", позивајући се на неминовни извори из администрације турског лидера.

Како је саопштено, Ердоган има у плану да са Путином разговара о Споразуму о житу, у којем је Русија, подсетимо, прекинула своје учешће у јулу ове године, након што ни један од њених услова није испуњен скоро годину дана.

"Према информацији коју смо добили од извора блиских председнику (Турске), предстојећа посета председника Ердогана Русији имаће одлучујућу улогу за постизање споразума. С друге стране, било је речено да Турска нову руту без Русије сматра 'нездравом'", наводи лист. 

"Саветник председника Акиф Чагатај Килић отићи ће у Украјину, док се очекује да ће министар спољних послова Хакан Фидан посетити и Украјину, и Русију. С друге стране, председник Реџеп Тајип Ердоган би требало да се састане са Путином у Русији. Према информацијама добијеним од извора блиских председнику, Ердоганова посета биће важан корак за наставак имплементације споразума о 'житном коридору'", додаје лист.

Подсетимо, у последње време медији су преносили различите информације о будућем састанку лидера Русије и Турске. 

Ердоган је јуче сам потврдио да је врло могуће да ће се ускоро уживо састати са Путином, и том приликом навео да ће сусрет највероватније бити одржан у септембру, иако је тада, како је оценио, "распоред густ" због састанка Г20 у Индији и генералне скупштине УН у САД. 

image