Свет

Нови Бајденов план за студентски зајам: Суд га већ блокирао

Десетине милиона Американаца испуњава услове за нови план отплате студентских кредита
Нови Бајденов план за студентски зајам: Суд га већ блокираоGetty © Justin Sullivan/Getty Images

Из администрације америчког председника Џозефа Бајдена у уторак је саопштено да ће да ревидирају планове отплате студентског кредита, настојећи да плаћање учине приступачнијим.

То ће урадити смањењем износа дуговања сваког месеца и ограничењем заосталих, неплаћених камата.

Предикције показују да би ове промене могле да доведу до уштеде од 1.000 долара годишње за просечног зајмопримца и до 2.000 долара годишње за дипломце америчких колеџа и универзитета на име кредита, саопштили су Бела кућа и Министарство образовања, додајући да десетине милиона Американаца испуњава услове за нови план отплате.

Председник Џозеф Бајден спроводи свеобухватну акцију ублажавања дугова студената кроз различите приступе, иако су амерички судови већ блокирали одређене делове његовог плана.

Врховни суд САД је у јуну блокирао иницијативу да се за 43 милиона зајмопримаца поништи 430 милијарди долара дуга на име студентског зајма, а савезни апелациони суд раније овог месеца је зауставио правило којим би се превареним студентима опростили зајмови.

Исплате студентских кредита су паузиране током ковида-19, да би до краја пандемије убрзо биле обновљене.

"Настављамо да следимо алтернативни пут како бисмо што је могуће брже омогућили отпуштање студентског дуга што је могуће већем броју Американаца", наводи се у саопштењу Беле куће.

Подаци објављени овог месеца показују да је стање студентских кредита смањено за 35 милијарди долара у овом тромесечју.

image