Свет

Како су на Хавајима дочекали Бајдена: Хвала ти, Џо — Украјини 75 милијарди, а нама по 700 долара

Иначе, Бајден је у посети Хавајима упоредио трагедију која је задесила острва са тренутком када му је удар грома умало убио мачку
Како су на Хавајима дочекали Бајдена: Хвала ти, Џо — Украјини 75 милијарди, а нама по 700 долараwww.globallookpress.com © Adam Schultz/White House

Становници спаљеног хавајског острва Мауи дочекали су свог председника Џозефа Бајдена који се, након две недеље, удостојио да обиђе острво како би пружио моралну подршку жртвама пожара, причајући им сентименталну причу о својој "скоро изгорелој" мачки уз транспаренте и повике "Хвала за ништа, Бајдене" и "Ј*** се, Бајдене".

"Украјини, која има 43,79 милиона становника 75 милијарди, дакле 1.712,719 долара по становнику, а Хавајима 700. Од новца америчких пореских обвезника. Хоћемо објашњење!", написано је на једном транспаренту. 

Док за Украјину, коју већина Американаца, ни приближно не уме да покаже на мапи, САД сваке недеље издвајају стотине милиона долара, Бајденова администрација је одлучила да на пожаром уништеном острву сваком домаћинству које је погођено катастрофом удели по 700 долара. Дакле не по особи, како је претходно обећано, већ ће по 700 долара бити исплаћено свакој породици. 

"Становници хавајског острва Мауи су молили за новац, a власти нису урадиле ништа. Ово је епидемија лудила", рекао је раније економски стручњак Стивен Мур за канал "Фокс њуз".

Економиста је додао да су власти игнорисале молбе породица жртава и преживелих за помоћ, али су уместо тога, како је нагласио, наставили да улажу новац у зелену енергију.

Бајден је, иначе, током посете Хавајима упоредио трагедију која је задесила та острва са тренутком када му је удар грома умало убио мачку.

"Не желим да поредим потешкоће, али знамо помало, Џил и ја, како је то изгубити дом", рекао је председник окупљенима на Мауију.

Испричао је како је гром ударио у језерце у близини њихове куће у Вилмингтону, ударио у жицу и кроз ваздушне канале ушао у њихову резиденцију.

"Да скратим причу, умало сам изгубио жену, своју корвету из 67. године и мачку", рекао је Бајден уз осмех.

image