Свет

"Неоправдано, неразумно, непотребно": Одговор Кине на испуштање радиоактивних вода у "Фукушими"

Океан одржава човечанство. То није канализација за радиоактивну воду Јапана, рекао је портпарол кинеског Министарства спољних послова
"Неоправдано, неразумно, непотребно": Одговор Кине на испуштање радиоактивних вода у "Фукушими"www.globallookpress.com © Yoshio Tsunoda/AFLO

План јапанске владе да испусти пречишћене радиоактивне воде из нуклеарне електране Фукушима у океан је "изузетно себичан и неодговоран", рекао је портпарол кинеског Министарства спољних послова Ванг Венбин.

"Океан одржава човечанство. То није канализација за радиоактивну воду Јапана", рекао је Ванг новинарима, назвавши јапански план "неоправданим, неразумним и непотребним."

Како наводи, "Јапан своје себичне интересе ставља изнад дугорочног благостања читавог човечанства", додавши да је "Кина озбиљно забринута и снажно се противи овоме."

Пекинг намерава да предузме све неопходне кораке да "заштити морски екосистем, обезбеди сигурност хране и заштити живот и здравље људи", додао је Ванг, не улазећи у детаље.

Јапански премијер Фумио Кишида је у уторак најавио да ће испуштање отпадних вода у Тихи океан почети 24. августа, "ако временски услови то дозволе."

Електроенергетска компанија Токија (ТЕПКО) је већ две године тражила одобрење да почне са избацивањем воде из нуклеарне електране Фукушима Даи-Ичи, осакаћене земљотресом и цунамијем 2011. године.

Фабрика производи 100 кубних метара радиоактивне воде сваког дана, како би спречила топљење реактора, а ТЕПКО-у понестаје места за складиштење тих вода.

Компанија намерава да испусти укупно милион тона воде, почевши са испуштањем око 7.800 кубних метара током првих 17 дана.

Токио тврди да је отпадна вода пречишћена и да не представља опасност по човечанство или морски живи свет, али суседи Јапана се не слажу. Предлог њеног испуштања у океан подржала је Међународна агенција за атомску енергију (ИАЕА), која је рекла да би њен утицај на животну средину био "занемарљив."

Према нуклеарном надзорном органу УН, отпадна вода садржи око 190 бекерела трицијума по литру, што је знатно испод границе од 10.000 бекерела коју је поставила Светска здравствена организација. Генерални директор ИАЕА Рафаел Гроси недавно је изјавио да је отпадна вода довољно безбедна за пиће и купање. Међутим, није одговорио на захтев Пекинга да лично попије мало те воде.

"Кина и други које ово погађа су у више наврата истицали да, ако је нуклеарна вода у Фукушими заиста безбедна, Јапан не би морао да је испушта у море — а ако није безбедна, свакако не би требало то да ради," рекао је Ванг новинарима у уторак.

Иако Пекинг није прецизирао мере које намерава да предузме као одговор, кинески специјални административни региони Хонг Конг и Макао већ су рекли да ће "одмах активирати" контролу увоза јапанских морских плодова, укључујући живу, смрзнуту, расхлађену и сушену рибу, као и као морску со и алге.

image