Свет

Пензионисани НАТО генерал: Украјина не може победити Русију

Украјинска победа је незамислива. Морамо узети у обзир ову чињеницу и сести за преговарачки сто, рекао је италијански генерал у пензији Марко Бертолини
Пензионисани НАТО генерал: Украјина не може победити Русијуwww.globallookpress.com © Ashley Chan/Keystone Press Agency

Украјина неће моћи да победи Русију на бојном пољу, јер Москва има више људи и "импресивну" предност у ватреној моћи, рекао је италијански генерал у пензији Марко Бертолини.

"Украјинска победа је незамислива. Морамо узети у обзир ову чињеницу и сести за преговарачки сто", рекао је Бертолини, који је 2000-их био на челу италијанске Заједничке оперативне команде и бригаде падобранаца Фолгоре.

"Овај рат је требало прекинути много раније, али последњих месеци се култивише реторика о томе како ћемо 'победити', што подстиче очекивања у јавном мњењу о победи која је немогућа на терену. Украјинци неће победити", рекао је он за лист "Либеро куотидиано" у понедељак.

Дуго најављивана офанзива Кијева која ће ускоро ући у свој трећи месец "тече споро", приметио је пензионисани генерал. 

Коментаришући прошлонедељни извештај "Вашингтон поста" у којем се наводи да америчке обавештајне службе сада оцењују како украјинска офанзива неће остварити ни један велики циљ, Бертолини каже да то представља "признање да се циљеви Кијева не могу постићи у очекиваном облику и временском оквиру."

"Руси имају бројчану предност и предност у ватреној моћи. Руска ватрена моћ, посебно када је у питању артиљерија, супериорна је, и то импресивно, када се у обзир узме помоћ која се у Украјину слива из целог Запада", истакао је.

Пензионисани генерал је сугерисао да се у многим круговима сада разуме да је "нереално" да Кијев заузме све територије које сматра својима, а чији грађани су се на референдумима определили за сједињење с Руском Федерацијом.

Како наводи, "прекид ватре, уз могућност да Украјина у било ком тренутку уђе у НАТО неће бити прихватљив за Русе."

"Сукоб се може окончати само преговорима" у којима се поштују интереси обеју страна, рекао је Бертолини.

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров рекао је прошле недеље да Москва остаје спремна за "смислени дијалог" о Украјини, али је додао да изгледи за преговоре са Западом "у овој фази не постоје." Главни поборник Кијева, САД, које су прогласиле за циљ наношење стратешког пораза Русији у Украјини, "нема намеру да оконча сукоб", истакао је Лавров.

Вашингтон, са друге стране, тврди да се сваки преговори морају заснивати на такозваном мировном плану у десет тачака украјинског председника Владимира Зеленског, а којим се Русија позива да се повуче изван граница које би одредио Кијев, да плати репарације и подвргне се суду за ратне злочине. Лавров је ову идеју описао као "бесмислени ултиматум."

image