Свет

Рамафоса: Јужна Африка и Кина имају исте позиције о решавању украјинског конфликта

Сукоб треба решавати дипломатијом, дијалогом и преговорима, слажу се председници Јужне Африке и Кине
Рамафоса: Јужна Африка и Кина имају исте позиције о решавању украјинског конфликтаwww.globallookpress.com © Huang Jingwen/XinHua

Јужна Африка и Кина држе се истих ставова о решавању украјинског сукоба дипломатијом, политичким дијалогом и преговорима, рекао је председник Јужноафричке Републике Сирил Рамафоса на заједничкој конференцији за новинаре са кинеским председником Си Ђинпингом у оквиру самита БРИКС-а, наводе "РИА Новости".

Јужноафрички лидер је такође напоменуо да он, заједно са кинеским колегом, очекује релевантне разговоре о укључивању нових чланица у блок са другим лидерима БРИКС-а током даљих заједничких догађаја на самиту.

Јужноафричко Министарство спољних послова је раније саопштило да су 23 земље званично поднеле захтев за придруживање БРИКС-у, а један број држава је изразио интересовање на незваничном нивоу. Укупно, Јужна Африка је на самит позвала 67 земаља Глобалног југа и Африке.

БРИКС уједињује Бразил, Русију, Индију, Кину и Јужну Африку, али је недавно најмање 19 држава изразило жељу да се придружи економском блоку, укључујући Аргентину, Иран, Алжир, Тунис, Турску, Саудијску Арабију и Египат.

Јужна Африка је раније ове године преузела председавање БРИКС-ом од Кине.

image