Свет

Колико Запад кошта сукоб у Украјини? Само Америка дневно плаћа 86 милиона долара

За разлику од ратовања топовима, тенковима и ракетама, Украјина је знатно више успеха показала у примени приручних средстава
Колико Запад кошта сукоб у Украјини? Само Америка дневно плаћа 86 милиона долараwww.globallookpress.com © Yevhen Lubimov/Keystone Press Agency

Само Сједињене Америчке Државе су Украјини до сада испоручиле помоћ вредну 135 милијарди долара.

Европске земље донирале су 22 милијарде долара  а Велика Британија 4,6 милијарди фунти.

Ако се узме само америчка помоћ, дан подршке Украјини кошта 223 милиона долара дневно, 6,8 милијарди долара месечно. Ако се из те суме издвоји само војна помоћ, дан ратовања кошта 86 милиона долара. На месечном нивоу 2,7 милијарди долара.

Превелик залогај за Кијев и НАТО

Сав тај новац није довољан да Кијев направи оружану силу која је способна да потуче руске снаге у тој земљи и изађе на границе пре почетка сукоба прошле године, пише "Политика".

Након тога, Украјина би морала да изнађе начин да поврати Крим и територије у Доњецку и Луганску. Чини се да је то превелики залогај. Не само за Кијев, већ за цео НАТО.

За разлику од ратовања топовима, тенковима и ракетама, Украјина је знатно више успеха показала у примени приручних средстава. Кијев је применом дронова на оперативном и тактичком нивоу трасирао примену тог оружја у будућности. Та граница је сада подигнута на, може се рећи, стратешки ниво.

У најмање два наврата, Украјина је успела да применом дронова оштети Керчки мост. Погођен је и ратни брод у луци у Новоросијску, Москва је више пута била на мети дронова.

Недавни напади на аеродромe код Новгорода и Кирова потврђују да Украјина наставља да јача своје способности да напада у дубини Русије.

Овог пута, на аеродрому Солци је уништен стратешки бомбардер Ту-22 М3. Авион који је изгорео у заклону, може да лети брзинама вишим од 2.000 километар на час и да испали оружје са нуклеарном бојевом главом. Русија има око 60 таквих авиона од којих сваки може да понесе по 24 тоне терета.

Диверзантска акција

У овом случају није реч само о губитку једног стратешког бомбардера, већ о чињеници да је дрон успео да, како тврди Кијев, несметано долети до аеродрома који је 650 километара удаљен од украјинске границе.

Са друге стране, руско Министарство одбране је саопштило да је напад извршен малим, комерцијалним дроном. Они имају мали домет, што значи да је полетео из непосредне близине аеродрома.

Суштина је у томе да Украјина успешно користи тактику асиметричног ратовања.

Кад већ није у стању да однесе победу на бојном пољу и када је дефинитивно постало јасно да летња офанзива неће ништа променити, Кијев посеже за приручним средствима.

Мора се признати да је Кијев у томе успешан. Ипак, поставља се питање да ли толике милијарде помоћи Украјини може да оправда један уништен руски бомбардер. 

image