Свет

Зеленски признао: Контраофанзива нам иде тешко, узели бисмо финске Ф-18 ако хоће да нам дају

Украјина је спремна да прими борбене авионе које Хелсинки повлачи из употребе, казао је украјински председник
Зеленски признао: Контраофанзива нам иде тешко, узели бисмо финске Ф-18 ако хоће да нам дајуwww.globallookpress.com © President Of Ukraine/Keystone Press Agency

Украјински председник Владимир Зеленски признао је, на заједничкој конференцији за новинаре са финским премијером Петеријем Орпом у Кијеву, да украјинска офанзива не иде како је најављивано, преносе "РИА Новости".

"Видимо да на неким правцима на фронту напредујемо, али иде веома тешко, много је мина... Али важна је тенденција о којој ме информишу из војних кругова свакодневно - напредујемо помало", казао је Зеленски.

Украјина је спремна да прими борбене авионе Ф-18 које Хелсинки повлачи из употребе, казао је он.

"Наш приоритет је Ф-16, али да ли бисмо узели и Ф-18? Ни сам не знам. Питање дефинитивно не зависи од нас. Узимамо све што нам дају, спремни смо да научимо да користимо све, и што плива и што лети. Ако Финској не буду потребни Ф-18, узећемо их са задовољством. Можете ли нам помоћи с тим у вези? Бићемо вам захвални", рекао је Зеленски на снимку објављеном на Телеграму.

Прошле недеље су холандски премијер Марк Руте и украјински председник најавили да ће Холандија, заједно са Данском, Кијеву обезбедити Ф-16, а сам Зеленски је истакао да је реч о 42 борбена авиона, пренео је данас холандски "НЛ Тајмс". Портал наводи да холандске снаге поседују 42 авиона Ф-16, али да ниједан од њих није одмах доступан, и да су неки још у употреби.

Портпарол је рекао да је "и даље изводљиво да се ти авиони испоруче током 2024", али да ће то бити могуће тек када холандска војна авијација у потпуности пређе на авионе Ф-35.

Привремена министарка одбране Кајса Олангрен раније је изјавила да испорука авиона Ф-16 Украјини не сме да има никакве последице по оперативни капацитет Холандије.

САД и њихови НАТО сателити стварају ризик од директног оружаног сукоба са Руском Федерацијом, што може да је доведе до катастрофалних последица, упозорио је раније руски министар спољних послова Сергеј Лавров.

Према његовим речима, то што Кијев има борбене авионе Ф-16 способне да носе нуклеарно оружје, Русија ће сматрати претњом са Запада у нуклеарној сфери.

image