Свет

Републиканска дебата у Трамповој сенци: Кандидати подељени око подршке бившем председнику

Већина Трампових ривала би га подржала као кандидата и упркос оптужбама
Републиканска дебата у Трамповој сенци: Кандидати подељени око подршке бившем председнику© Tanjug/AP Photo/Morry Gash

Прва републиканска председничка дебата била је у сенци бившег америчког председника Доналда Трампа који је, уместо да се суочи са својим ривалима, у међувремену давао интервју Такеру Карлсону.

Трампови ривали су, ипак били опрезни и нису директно нападали бившег председника, који је и даље неприкосновени фаворит међу републиканцима – иако није било могуће да га заобиђу током дискусије.

Тако је Вивек Рамасвами, млади биотехнолошки предузетник који је доминирао у многим најспорнијим тренуцима дебате, пожурио да одбрани оптуженог бившег председника, док су други били подељених мишљења.

"Неко мора да престане да нормализује ово понашање које је недостојно функције председника Сједињених Држава", рекао је бивши гувернер Њу Џерсија Крис Кристи, што је изазвало звиждуке гомиле републиканских гласача.

Међутим, Ники Хејли је признала да је чињеница да је Трамп "најомиљенији политичар у Америци".

Пет републиканских кандидата који су учествовали у дебати, Десантис, Рамасвами, Хејли, сенатор Јужне Каролине Тим Скот и гувернер Северне Дакоте Даг Бургум одмах су подигли руке када су их питали да ли би подржали Трампа уколико буде кандидат странке, а уједно осуђен за злочин.

Кристи и Пенс су наизглед оклевали, али су ипак и они рекли да би подржали ту опцију, док је само бивши гувернер Арканзаса Аса Хачинсон остао спуштене руке.

Трамп се суочава са више од десет кривичних пријава у Џорџији, и то поред три друга кривична суђења која се назиру на Менхетну, Мајамију и у Вашингтону.

У свом интервјуу са Карлсоном – објављеном на друштвеној мрежи "Икс" (некадашњем Твитер)  само неколико минута пре него што је дебата почела у Милвокију у Висконсину – Трамп је поновио своје тврдње да су избори 2020. били "намештени" против њега.

image