Свет

Осам кандидата на првој републиканској дебати

Доналд Трамп је најавио да неће учествовати
Осам кандидата на првој републиканској дебати© Tanjug/AP Photo/Morry Gash

Укупно осам кандидата за председничку номинацију Републиканске странке квалификовало за прву предизборну дебату у Милвокију, у америчкој савезној држави Висконсин, а упркос томе што је испунио све затеве за учешће, пред гласачима се ипак неће појавити бивши амерички председник Доналд Трамп.

Уместо Трампа који ће дати интервју једном од најпопуларнијих америчких водитеља Такеру Карлсону, у дебати ће учествовати  гувернер Флориде Рон Десантис, бивша гувернерка Јужне Каролине Ники Хејли, бивши потпредседник САД Мајк Пенс, бивши гувернер Њу Џерсија Крис Кристi, сенатор Јужне Каролине Тим Скот, конзервативни предузетник Вивек Рамасвами, гувернер Северне Дакоте Даг Бургум и бивши гувернер Арканзаса Аса Хачинсон, преноси портал "Хил".

Трамп, који је највећи фаворит ове изборне трке, каже да је толико "испред" својих ривала да би им помогао тако што би се појавио на дебати, али АП пише да противкандидатима бившег председника прилику пружа и његово одсуство.

Бивши лидер Америке ће свакако бити у фокусу дебате, чак иако на њој неће учествовати, а АП предвиђа да ће његовим ривалима овога пута бити тешко да избегну непријатна питања о оптужницама подигнутим против Трампа.

За главног Трамповог конкурента, бар на папиру, важи Рон Десантис, који ће, иако ће избећи суочење са фаворитом изборне трке, ипак бити под навалом напада других кандидата и сигурно је да ће морати да се брани.

Уз то, већи део године многи републикански кандидати заобилазили су конкретна питања о абортусу и да ли би подржали савезни закон који забрањује такву процедуру широм земље. Шта год да кажу, или не кажу у среду увече, према оцени АП, може имати озбиљне краткорочне и дугорочне политичке последице. Лаких одговора нема.

Спољна политика ретко утиче на председничке предизборе, али неколико најважнијих питања показаће главне разлике између политика кандидата.

У доба Трампа, наиме, спољна политика се појавила као озбиљна тачка спорења конзервативаца, а све већа група републиканаца, укључујући Десантиса и Рамасвамија, прихватила је Трампову крилатицу "Америка на првом месту" којом се позива на смањење америчког отиска у глобалним пословима. 

Десантис је тако раније ове године описао специјалну војну операцију у Украјини као "територијални спор", што је многе заболело, док је Рамасвами је прошле недеље рекао да се нада да ће смањити проширену помоћ Израелу до 2028.

Са друге стране, Пенс и Хејли су позвали на чвршћу спољну политику против Русије и других геополитичких непријатеља.

За неке кандидате, ова председничка дебата би могла да буде последња, а следећа је иначе заказана је за 27. септембар у Председничкој библиотеци Роналда Регана. Трамп је већ рекао да ни у њој неће учествовати.

image