Свет

Све је на продају због "борбе против лудила": Затворска слика Доналда Трампа постала модни детаљ

Доналд Трамп Млађи бацио се на производњу мајица, шоља и постера са затворском сликом свог оца, најављујући да ће сав приход од продаје бити искоришћен за "борбу против тираније и лудила којима сведочимо"
Све је на продају због "борбе против лудила": Затворска слика Доналда Трампа постала модни детаљ© Tanjug/AP Photo/Alex Brandon

Фотографија бившег председника САД Доналда Трампа као затвореника, снимљена током његовог кратког боравка у затвору округа Фултон у Атланти, у савезној држави Џорџија, "букнула" је на интернету док ју је његов син већ претворио у модни детаљ.

Убрзо након што је канцеларија шерифа округа Фултон објавила снимак прве затвореничке фотографије неког (бившег или актуелног) председника САД, Доналд Трамп Млађи је на друштвеној мрежи Икс (бивши Твитер) најавио нове мајице, шоље и постере са сликом бившег америчког председника уз пропратни црвено-бели натпис "Ослободите Трампа."

Мајица кошта 29,99 долара, шоља се продаје за 15,99 долара, а цена постера износи 19,99 долара. Син бившег председника је, међутим, истакао да ће сав приход од продаје робе отићи у Фонд за правну одбрану зарад "борбе против тираније и лудила којима сведочимо."

"За разлику од многих, ја нећу покушавати да профитирам од овога, већ ћу учинити све што могу да помогнем", написао је Трамп Млађи.

У међувремену су други са истом идејом почели да продају разне врсте робе под "брендом" Трампове затвореничке фотографије путем интернета — укључујући и танга гаћице.

Трамп се у четвртак предао у затвору округа Фултон у Атланти, након што је оптужен за неколико кривичних дела доведених у везу са његовим наводним покушајем да поништи резултате председничких избора у Џорџији 2020. године.

Бивши председник је приведен, ухапшен, а затим брзо пуштен на слободу захваљујући споразуму о кауцији који су раније обезбедили његови адвокати, по коме је Трамп пристао да плати 200.000 долара, али и да пристане на неколицину других услова, укључујући некоришћење друштвених медија за вршење притиска на било ког од његових 18 наводних саучесника или било којих сведока у случају.

Неки од Трампових сарадника именованих у оптужници такође су се предали затвору округа Фултон, укључујући бившег градоначелника Њујорка Рудија Ђулијанија и Трамповог бившег шефа кабинета Марка Медоуса.

Федерални тужиоци су ове године Трампа оптужили за погрешно руковање поверљивим документима, покушај мешања у председничке изборе 2020. године, као и да је наводно тајно плаћао порно глумицу Сторми Данијелс.

Бивши председник одбацио је оптужбе као политички лов на вештице који има за циљ да га спречи у намери да с кандидује за председника 2024. године.

image