Свет

"Франкфуртер алгемајне цајтунг": Бајдену понестаје новца за Украјину, републиканци се плаше Трампа

Америка је све више окупирана собом, оцењује немачки лист. Већина Американаца жели да се окрене проблемима у сопственој земљи
"Франкфуртер алгемајне цајтунг": Бајдену понестаје новца за Украјину, републиканци се плаше Трампаwww.globallookpress.com © Nathan Howard - Pool via CNP

Председник САД Џозеф Бајден остаје без новца за Украјину, због чега му је потребна помоћ републиканаца у Конгресу. Многи републиканци желе да у томе помогну Бајдену, али се плаше бившег председника Доналда Трампа, пише "Франкфуртер алгемајне цајтунг".

Да ли ће Конгрес одобрити нова средства за Кијев, то сада зависи од републиканаца. Већина препознаје "стратешку потребу да се заустави Путин", али, пошто започиње кампања за председничке изборе, домаћа питања добијају предност.

Расте и незадовољство великим трошковима рата у Источној Европи, који је многим Американцима једнако стран као Авганистан или Ирак. Седамнаест месеци пре краја Бајденовог мандата, Кијев и Европљани више не могу да се ослоне на америчко вођство, указује ФАЗ.

Трампов утицај расте

САД су најважнији савезник Украјине. Конгрес је 2022. године одобрио 113 милијарди долара помоћи Кијеву, од тога велики део свега неколико дана пре него што су демократе изгубиле контролу над Представничким домом Конгреса САД.

Америка и даље испоручује оружје само захваљујући тобожњој "рачуноводственој грешки" у Пентагону: пошто је цена војне опреме наводно обрачуната по набавној, уместо тренутној вредности, и даље постоји мала резерва. Међутим, Бајден управо тражи још 24 милијарде долара.

У јулу би 70 од 222 републиканаца у Конгресу подржало предлог којим би се забранила свака даља помоћ Кијеву. Данас би чак 89 републиканаца гласало за уклањање украјинске ставке из буџета. Само петина посланика окренула је леђа Кијеву, али међу њима је 40 одсто републиканаца. Мет Гец и Марџори Тејлор Грин, посланици лојални Трампу, изнели су своје предлоге.

Трампов утицај очигледно расте, будући да велика већина републиканских гласача жели да се бивши председник Трамп у новембру 2024. кандидује против Бајдена. Од почетка конфликта у Украјини, Трамп шири страх да председник Бајден жели да покрене "трећи светски рат".

Притом, Трамп већ месецима говори да би могао да оконча рат за 24 сата, а у међувремену је и запретио прекидом подршке украјинском председнику Владимиру Зеленском уколико не склопи договор са Путином.

Американци су уморни од рата

Трамп мисли да Кијев држи кључ за његов поновни избор: важне доказе против Џозефа Бајдена. У време док је Бајден био потпредседник САД, његовог сина Хантера запослила је украјинска енергетска компанија "Буризма".

Ова тема се данас налази у центру расправа републиканаца о Украјини. Трамп захтева да Украјина не добије ни цента све док Кијев и америчке безбедносне агенције не доставе "доказе о корумпираности Бајденовог криминалног клана".

Током предизборне кампање, вероватно ће противници Бајдена осуђивати помоћ Кијеву као "мито који председник користи да заштити свог сина Хантера".

Можда је још значајнија чињеница да су становници САД уморни од овог рата. Добра половина Американаца сматра да су САД учиниле довољно за Украјину. Само 28 одсто републиканаца жели да САД Украјини обезбеђује већу помоћ, а сада расту сумње и међу демократама.

Додуше, чак су и Трампове присталице сада критичније према Русији и позитивније према НАТО-у него током његовог мандата. Међутим, у оба табора све више Американаца жели да се Америка држи подаље од оваквих криза и да се окрене проблемима у сопственој земљи.

Европа мора да буде спремна на то. Америка је све више окупирана собом, закључује ФАЗ, а Немачка, у рату који се води у Европи, неће моћи дуго да се сакрива иза САД.

image