Свет

"Њујорк тајмс": Кијев не слуша савете Пентагона

Америка поручује да би Украјина требало да концентрише снаге у једном делу фронта, али армија Зеленског ради супротно
"Њујорк тајмс": Кијев не слуша савете Пентагонаwww.globallookpress.com © Ashley Chan/Keystone Press Agency

Упркос очигледном неуспеху своје досадашње стратегије, Украјина и даље отказује послушност и не обазире се на савете Америке да фокусира своје раштркане трупе како би лакше успела да изведе пробој.

Пентагон, наиме, верује да би Кијев требало да снаге концентрише на једном делу линије фронта и тако покуша да савлада руску одбрану.

Уместо тога, према писању "Њујорк тајмса", украјински команданти се и даље тврдоглаво држе равномерног распореда трупа између истока и југа.

"Очигледно се супротстављајући саветима Пентагона", највиши украјински генерал на истоку Александар Сирски, позвао је, према писању "Њујорк тајмса", да се "на све начине" одбране области у којима Русија прети да оствари додатне добитке.

"Непријатељске јединице настављају да наносе штету артиљеријом, минобацачима и авионима. У таквим условима, морамо одмах предузети све мере да ојачамо нашу одбрану на угроженим линијама и напредујемо тамо где је то могуће", рекао Сирски.

Амерички званичници, иначе, већ неко време за неуспехе помпезно најављиване контраофанзиве криве управо лошу украјинску стратегију.

"Нећемо одустати од Харкова, Донбаса, Павлограда или Дњепра. И то је то. Нека сви светски аналитичари забораве на то", одвратио је недавно Зеленски на такве критике својих западних савезника.

Руси, тврди Сирски, тренутно прегрупишу своје снага и средстава, а истовремено шаљу и новоформиране бригаде и дивизије.

"Кључни циљ Русије је повећање нивоа борбеног потенцијала и наставак активних офанзивних дејстава", рекао је он.

Западни медији недавно су известили да НАТО генерали помажу Украјинцима да промене своју стратегију, будући да су незадовољни због тога што су украјинске снаге расуте по фронту.

"Њујорк тајмс" је писао и да је током видео-конференције с три западна војна команданта, главни командант Оружаних снага Украјине Валериј Залужни пристао да концентрише снаге у једном правцу, али да се то још није догодило.

image