Свет

"Гардијан": НАТО генерали мењају украјинску стратегију контраофанзиве; Кијев признао

Канцеларија Зеленског потврдила је учешће главнокомандујућег Оружаних снага Украјине на тајном састанку са генералима НАТО-а
"Гардијан": НАТО генерали мењају украјинску стратегију контраофанзиве; Кијев признаоwww.globallookpress.com © Ashley Chan/Keystone Press Agency

НАТО генерали би могли да Украјину убеде да промени стратегију котнраофанзиве, пише британски "Гардијан", наводећи да су се прошле недеље највиши војни шефови Алијансе на пољско-украјинској граници састали са главнокомандујућим Оружаних снага Украјине Валеријем Залужним.

Војну делегацију НАТО-а представљали су и командант америчких снага у Европи, генерал Кристофер Каволи, као и британски адмирал сер Ентони Радакин, који непосредно пре одласка на границу, одржао и 45-минутни сусрет са украјинским председником Владимиром Зеленским, не би ли, кажу извори из одбране, боље разумео украјинску стратегију и како би запад могао да помогне.

"Циљ петосатног састанка је био да НАТО стручњаци помогну у ресетовању украјинске војне стратегије. Главна тема разговора тако су биле акције које би могле да помогну да се превазиђу застоји у напретку украјинске контраофанзиве, али и борбени планови за предстојећу зиму и дугорочна стратегија офанзиве", сазнаје "Гардијан".

Илуструјући да је управо то "дотеривање" стратегије био разлог путовања НАТО генерала, британски лист наводи  и да је амерички генерал Мајкл Мили, неколико дана раније, на телеконференцији са Радакином, позвао Залужног да контраофанзиву фокусира на један фронт.

"Мислим да можете да видите и да се фокусирају на фронт Запорожја", рекао је један инсајдер, а пренео "Гардијан".

Кијев признао о састанку Залужног са НАТО генералима

Канцеларија Зеленског потврдила је учешће главнокомандујућег Оружаних снага Украјине на тајном састанку са генералима НАТО-а.

"Војни савет" се одржао на тајном месту на граници Пољске и Украјине пре нешто више од недељу дана. Учесници, међу којима је био и главнокомандујући Оружаних снага Украјине Залужни, разговарали су о томе шта учинити у светлу неуспеха у покушајима контраофанзиве и да ли је украјинским плановима потребно ресетовање.

И према писању "Њујорк тајмса", САД би могле да убеде Украјину да не распршује снаге између јужног и источног фронта. јер, према критикама америчких званичника, њихова војска је превише раштркана да би успела да изведе концентрисани продор.

Кијев је 4. јуна кренуо у контраофанзиву у правцу Јужног Доњецка, Артјомовска и Запорожја, убацивши у борбу бригаде које је обучио и наоружао НАТО. Како је приметио Владимир Путин, руски непријатељ ипак није успео да постигне никакве резултате.

image