Свет

Изгубљени у преводу: Немци муку муче при обучавању украјинских снага

Стари тенкови, остарели регрути и недостатак компетентних преводилаца компликују напоре Берлина
Изгубљени у преводу: Немци муку муче при обучавању украјинских снага© Tanjug/ AP Photo/ Libkos

Научити неискусне војнике да управљају тенковима на линији фронта за само шест недеља озбиљан је подухват, али када су се немачки, холандски и дански официри окупили у Клицу на северу Немачке да обучавају Украјинце, нису очекивали да ће недостатак компетентних преводилаца бити главна тема.

"Преводиоци су изазов број један", рекао је "Фајненшел тајмсу" Мартин Бон, холандски бригадни генерал који је заменик шефа мултинационалне мисије ЕУ за обуку која је покренута прошлог новембра да би Украјинце обучила како да користе западно оружје и тактике. Кијев и западне престонице обезбеђују преводиоце, чији речник често није на завидном нивоу.

До краја године, 10.000 украјинских војника ће проћи обуку у Немачкој, што је део ширег западног напора за опремање украјинских оружаних снага тенковима, артиљеријом и системима противваздушне одбране. До сада је Кијев послао 63.000 регрута у кампове за обуку у Европи и САД.

"Велики изазов је превођење речи које се користе у војном или техничком контексту... Речи које нико не користи у свакодневном животу", каже је Бон.

Европски тренери хвале "огромну мотивисаност" регрута, али се жале да старост и способности војника које им шаљу веома варирају, јер украјински команданти на линији фронта често нису вољни да поштеде своје најбоље људе. Један волонтер који се појавио у Немачкој имао је 71 годину.

Украјински војници и њихови западни инструктори су веома свесни да Кијев није успео да постигне напредак којем се надао у дуго очекиваној контраофанзиви против снага Владимира Путина која је почела у јуну.

Тежак терен, руско софистицирано електронско ратовање и употреба дронова су три проблема са којима се украјинске трупе суочавају на терену, рекао је Бон.

"Тражимо начине да припремимо Украјинце да раде у таквом окружењу", додао је он.

Немачка није једина земља која је наишла на језичку баријеру током програма обуке. Сличан проблем се појавио у Данској, где се око осам украјинских пилота и десетине помоћног особља обучавају да управљају ловцима Ф-16 у ваздухопловној бази Скридструп.

Дански војни званичници рекли су да је обука - која је постала још хитнија након што је Копенхаген у обећао да ће донирати своје борбене авионе Украјини - обустављена због безбедносне дозволе за пилоте. Познавање језика и здравствене провере били су додатни разлози за застој, рекли су званичници.

Европски команданти кажу да су у блиском контакту са својим украјинским колегама и настоје да брзо одговоре на захтеве Кијева који се стално мењају. Ник Рејнолдс, научни сарадник за копнено ратовање у Русији каже да је Западу тешко да испуни очекивања обе стране.

Кијев је жељан више комбиноване обуке која укључује вежбе са тенковима, оклопним возилима, артиљеријом, пешадијом и беспилотним летелицама како би се што боље пресликали услови који постоје на бојном пољу, али такве вежбе могу бити ризичне. Рејнолдс каже да западне земље разумљиво имају ниску толеранцију на незгоде, али да се њихов приступ "не уклапа добро са захтевима" Кијева.

Такође постоји фрустрација у вези са самим оружјем које западне земље испоручују.

Немачка је постала један од највећих светских добављача оружја Украјини у апсолутном смислу, али се канцелар Олаф Шолц суочава са упорним оптужбама да одуговлачи. Највећа европска земља је попустила захтевима да Кијев снабде тенковима "леопард", али се сада води дебата да ли да им пошаљу крстареће ракете "таурус" и тако ескалира сукоб.

"Леопард 1", који је Берлин пристао да испоручи заједно са "леопардом 2", нашироко се сматра инфериорним од ова два модела.

Генерал-потпуковник Андреас Марлоу који је на челу немачког огранка мисије ЕУ за обуку, признао је да би "леопард 2" могао да има "већу борбену вредност" али је похвалио модел из 1960-их због његове лакоће руковања и одржавања - и његове доступности.

Многим престоницама је угодније да се одрекну "леопарда 1" који се често квари него да се одрекну драгоцених залиха новијег тенка. "Предност 'леопарда 1 А5' је што можемо да га испоручимо у троцифреним бројевима до ове или следеће године. Количина такође игра улогу", рекао је Марлоу.

image