Свет

Ново обећање - лудом радовање: ЕУ да се спреми за проширење до 2030, тражи Шарл Мишел

ЕУ је, чини се, одложила приступање Западног Балкана блоку за пет година, минимум
Ново обећање - лудом радовање: ЕУ да се спреми за проширење до 2030, тражи Шарл МишелGetty © Leon Neal

ЕУ мора да буде спремна да прихвати нове државе чланице до 2030. године, поручиће данас у Словенији председник Европског савета Шарл Мишел.

Порука Мишела покренуће, пише "Фајненшел тајмс", егзистенцијалну дебату о проширењу која ће доминирати дискусијама на високом нивоу унутар блока од сада до краја године.

Брисел је Украјину, Молдавију и Албанију прогласио земљама кандидатима и покренуо озбиљну унутрашњу дебату о томе како би блок могао да прими чак осам нових чланица.

"Ако желимо да будемо кредибилни, морамо да разговарамо о тајмингу", поручиће Мишел у говору данас на Стратешком форуму на Бледу, у Словенији, пише "Фајненшел тајмс" позивајући се на нацрт говора у који је имао увид. "Док припремамо следећу стратешку агенду ЕУ, морамо себи да поставимо јасан циљ... морамо бити спремни, са обе стране, до 2030. да се проширимо".

Према његовим речима, ЕУ сада мора да се позабави проширењем "као једним од главних изазова. И за ЕУ и за њене будуће државе чланице".

Подсећања ради, 2018. године тадашњи шеф Европске комисије Жан-Клод Јункер поручио је земљама Западног Балкана да ће до 2025. године ући у ЕУ.

Представљајући "стратегију проширења", Јункер је навео да она "објашњава кораке које Србија и Црна Гора (са којима су преговори већ били у току) треба да предузму да би завршиле процес приступања 2025. године".

Лидери ЕУ ће имати прву дискусију на тему проширења у Гранади, у Шпанији, почетком октобра. Украјина се залаже да ЕУ пристане да започне формални процес придруживања до краја године. А питање како пружити финансијску подршку свим кандидатима (а посебно Украјини) је у средишту текуће, паралелне дебате о допуни буџета ЕУ.

Много је земаља чланица које приватно постављају питање како ЕУ може да прихвати Украјину, најсиромашнију земљу кандидата. Али политичка воља је моћна ствар и тренутно иде у корист Кијева, наводи медиј.

"Ово је амбициозно, али неопходно. То показује да смо озбиљни", рећи ће данас Мишел. "Прозор могућности је отворен. Морамо да реагујемо на то".

image