Свет

Сукоб полиције и демонстраната у Напуљу: Укинута помоћ за 159.000 грађана

Италијанска влада је претходно текстуалном поруком обавестила 159.000 италијанских породица које примају основни доходак да је он укинут, што је изазвало забринутост и збуњеност грађана
Сукоб полиције и демонстраната у Напуљу: Укинута помоћ за 159.000 грађана© Alessandro Garofalo/AP

У Напуљу се данас полиција сукобила са демонстрантима који су протестовали због укидања основног дохотка (РдЦ). Полиција је употребила пендреке, али демонстранти су упркос томе успели да се пробију до прилазне рампе на улазу у Напуљ и блокирају саобраћај, преноси АНСА.

Италијанска влада је претходно текстуалном поруком обавестила 159.000 италијанских породица које примају основни доходак да је он укинут, што је изазвало забринутост и збуњеност грађана.

Умето основног дохотка РдЦ, грађани ће убудуће добијати такозвани чек инклузије (АДИ), у максималној вредности од 500 евра по особи, а он је намењен домаћинствима у којима живе малолетна деца, особе са инвалидитетом или особе старије од 60 година.

Осим тога, Италијани ће примати и СФЛ бенефит у износу од максимално 350 евра месечно, а он је намењен особама које су способне за рад и исплаћиваће се најдуже 12 месеци. Наведене суме су осетно мање у односу на основни доходак РдЦ.

image