Свет

Италијанско острво под притиском: Незапамћени број миграната; Црвени крст нема смештајне капацитете

Пријављено је и да су капацитети у луци на копну под притиском због недостатка аутобуса за превоз миграната и избеглица пребачених са Лампедузе у прихватне објекте у другим деловима земље
Италијанско острво под притиском: Незапамћени број миграната; Црвени крст нема смештајне капацитете© Tanjug/Eric Gay (STF)

Италијанско острво Лампедуза нашло се под озбиљним притиском након доласка рекордних 1.918 миграната у 65 бродова који су пристали у петак.

Од поноћи до сада, искрцало се још 1.116 миграната.
Неке од пристиглих, спасиле су или пресреле италијанске власти и испратиле их на обалу, док су други пристали самостално, преноси АНСА.

Саопштено је да је током јутра на Лампедузи био 4.121 мигрант, десет пута више од формалног капацитета од око 400, колико објекат италијанског Црвеног крста може да прими.

Пријављено је и да су капацитети у луци на копну под притиском због недостатка аутобуса за превоз миграната и избеглица пребачених са Лампедузе у прихватне објекте у другим деловима земље.

Такође данас, калабријски приобални град Кутро обележио је шестомесечни помен жртвама бродолома 26. фебруара, у којем су живот изгубила 94 мигранта, укључујући 35 деце, пише Танјуг.

Становници Кутроа су се окупили на плажи у 4:30 ујутро по локалном времену, када се рибарски чамац за који се верује да је превозио 180 људи, углавном из Авганистана, насукао, а потом потонуо у олујном мору на малој удаљености од обале, после четири дана пловидбе из Турске.

Трагедију је преживело 80 људи, а неколико особа се и даље води као нестало.

Локално тужилаштво отворило је истрагу о бродолому због тврдњи да италијанске власти нису учиниле довољно да он буде спречен.

image
VV inauguration
banner